Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ?


Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ?

Hoe vaak moet je een vijverfilter schoonmaken ? Ik krijg er veel vragen over. In dit artikel vertel ik er wat meer over. In dit artikel dus tips en adviezen over wanneer en hoe je een vijverfilter kunt reinigen.

De vraag hoe vaak je een vijverfilter moet schoonmaken is eenvoudig te beantwoorden. Het ligt er namelijk aan wat je schoon wilt gaan maken en wat voor soort vijverfilter u heeft.

Hoe vaak een vijverfilter schoonmaken ?

Een vijverfilter hoeft u eigenlijk nooit schoon te maken, tenzij u het vijverfilter zwaar vervuild is en of als u een besmettelijke ziekte in uw vijver heeft. Er zijn vijverliefhebbers die toch in het voorjaar de vijverfilter schoonmaken, maar dit is dus niet noodzakelijk als er verder geen problemen zijn.

Belangrijk !

Als u het vijverfilter gaat reinigen of schoonmaken is het verstandig om dit ‘voorzichtig’ uit te voeren. U gaat immers niet alleen vuil verwijderen uit het vijverfilter, maar ook zal de bacteriecultuur die in het vijverfilter aanwezig is – deels – worden vernietigd.

Als u het vijverfilter echt goed schoon gaat maken dient het vijverfilter daarna weer opgestart te worden met vijverbacteriënOpens in a new tab., zodat het vijverfilter sneller gaat ‘werken’ en afvalstoffen uit het vijverwater gaat zuiveren. (Link naar Bol.com)

vijver bacterien opstarten vijverfilter

 

Wanneer ga je een vijverfilter schoonmaken ?

In principe ga je een vijverfilter schoonmaken als het filter zwaar vervuild is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u te maken heeft gemaakt met veel zweefalgen en/of draadalgen.

Daarnaast kan het zijn dat het vijverfilter ernstig vervuild raakt door bladafval dat in de vijver is gevallen en uiteindelijk in de vijverfilter terecht is gekomen.

Het gevolg daarvan is vaak dat er zich een sliblaag op de bodem van het vijverfilter vormt die u dus dient te verwijderen.

In de meeste gevallen zullen mensen een vijverfilter – als onderdeel van de vijver – schoonmaken in het voorjaar of in het najaar als het vijver seizoen voorbij is.

Er is echter geen ‘standaard’ tijd aan te geven wanneer je de vijverfilter wilt reinigen. Belangrijker is wat je gaat reinigen.

Bij extreme vervuiling van het vijverfilter – bijvoorbeeld als u een groene vijver heeft door veel zweefalgen – kunt u natuurlijk wel de vijverfilter ook tussentijds reinigen. De manier waarop u dat moet doen leest u hieronder.

Oorzaken

Een sterk vervuilde vijverfilter kan een aantal oorzaken hebben :

  • draadalgen in de vijver
  • zweefalgen in de vijver
  • Teveel bladafval of niet gegeven voer

Bij een teveel aan draadalgenOpens in a new tab. in de vijver zullen de lange draden van de algen in de vijverfilter terecht kunnen komen. U zult dan ook vaak eerder problemen ervaren als verstopte vijverpompen of bodemdrains.

Als de vijverpomp verstopt raakt, zal er geen vijverwater meer naar de vijverfilter worden gepompt. De vijverpomp reinigen betekent dat vuil handmatig gaat verwijderen.

Als u veel last heeft van draadalgen is het raadzaam om ook deze goed schoon te houden. Een vijverpomp schoonmaken kunt u dan altijd doen. Het zal geen invloed hebben op de bacterie cultuur in uw vijver.

Zweefalgen zorgen voor groen vijverwater. Extreem veel zweefalgen kan u vijverfilter ook zwaar belasten. Het filtermedium van de vijverfilter zal dan ook helemaal groen zijn van de zweefalgen.

Veel vijver slib op de bodem van de vijver kan uiteindelijk ook in de vijverfilter terecht zijn gekomen. De vijver helder krijgen kan betekenen dat u het slib of overtollige vuil moet gaan schoonmaken.

vijverfilter schoonmaken

Belangrijker is hoe je gaat schoonmaken !

Hoe gaat u het vijverfilter reinigen ? Het reinigen van het vijverfilter dient zorgvuldig te gebeuren op een manier dat u het bacterieleven in de filter zoveel mogelijk in tact laat.

Tenminste, als u geen besmettelijke infectie heeft in uw vijver. Daar gaan we in dit artikel niet vanuit.

In de praktijk betekent dit dat u slechts het filtermedium afspoelt met lauw water en daarmee het grof vuil verwijderd van de matten of schuim.

Maak de matten, watten, beads of schuim dus nooit helemaal schoon als u slechts grof vuil wilt gaan reinigen in de vijverfilter. Er bestaan ook nog steeds prima zandfiltersOpens in a new tab..

Ook hiervoor geldt dat u het zand nooit helemaal schoonspoelt, maar slechts het vuil van de bodem moet verwijderen en de bacteriën in het zand op deze manier hun werk laat voortzetten.

Het is dus ook afhankelijk van het soort vijverfilter u in gebruik heeft.

Sommige vijverfilters bieden de mogelijkheid om vuil eenvoudig te verwijderen en zijn derhalve makkelijk schoon te maken.

Het schoonmaken van drukfilters

Wees voorzichtig met de filtermedia !

Als u een drukfilter voor de vijver heeft is het schoonmaken ervan vaak niet meer dan een simpele handbeweging (samentrekken van het schuim in de filter).

Video : Oase vijverfilter schoonmaken (Drukfilter)

Hierdoor wordt het meest vuil direct verwijderd en blijft het grootste deel van nitrificerende bacteriën in het filter actief.

Het vuil zakt daarna naar de bodem en is daarna eenvoudig te verwijderen.

Ook sommige doorstroom vijverfilters kennen de mogelijkheid waarbij u eenvoudig de schuimmatten kunt schoonmaken door ze samen te trekken door middel van handvaten.

Na het schoonmaken is het altijd verstandig om opnieuw bacteriën voor vijverfiltersOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) toe te voegen. Op die manier worden weggespoelde bacteria direct aangevuld.

Dit systeem van reinigen wordt vaak toegepast bij vijverfilters die filterschuim als media (waar de bacteriën zich in vestigen), zoals bijvoorbeeld drukfilter.

filtermedia reinigen vijverfilter

Verschillende soorten Vijverfilter media

Onder vijver filter media wordt verstaan het materiaal waar de bacteriën zich kunnen vestigen waarbij zij hun werk doen en afvalstoffen in het vijverwater omzetten in zuurstof.

Er bestaan inmiddels vele soorten vijver filter media. We geven een opsomming :

  • Filterschuim
  • Japanse matten
  • Beads

Tip !

Als u regelmatig veel vuil in de filter aantreft is het te overwegen om een goede voorfilter aan te schaffen die er dan voor zorgt dat grof vuil niet in de eigenlijke vijverfilter terecht komt. Dit voorfilter is dan meestal ook veel eenvoudiger schoon te maken.

Filterschuim wordt vaak gebruikt bij drukfilter en sommige doorstroom filters. Japanse matten worden ook veel gebruikt bij doorstroom filters en meerkamer filters.

Zowel filterschuim als de matten kunnen een verdeling van grof naar fijn. Het grove schuim en de grofmazige matten dienen ervoor om grof vuil tegen tegen te houden.

Deze zijn ook gemakkelijk te reinigen door ze goed schoon te spoelen.

Beads Vijverfilter

Als u vijverfilter heeft die ‘draait’ op beads (die er overigens ook weer in vele soorten zijn) bent u eigenlijk verplicht om ook een goede voorfilter te gebruiken.

Op de beads hechten zich de bacteriën die zorgen voor de nitrificatie (omzetting naar zuurstof). De beads schoonspoelen betekent direct dat u al het bacterieleven in de beadfilter zult vernietigen.

Tips en/of opmerkingen over vijverfilter schoonmaken ?

Als u toch nog met vragen blijft zitten over hoe een vijverfilter schoonmaken makkelijk en zorgvuldig kan gebeuren of heeft u tips of opmerkingen over dit artikel ?

Laat gerust een reactie achter op deze pagina. Gebruik daarvoor onderstaande commentaar box. De redactie van Vijverwereld.com zal deze trachten te beantwoorden.

Bovendien kunt u uw ervaringen op deze manier prima met andere lezers van onze website delen.

Laatste Berichten