De vraag hoe oud worden goudvissen is de laatste tijd vaak gesteld. Veel mensen zijn benieuwd en vragen zich af : hoe oud wordt een goudvis ? In de regel wordt gesteld dat de gemiddelde leeftijd van een goudvis ca. 10-15 jaar is.

Goudvissen kunnen ook veel ouder worden : tot wel 30 jaar !

Goudvissen houden

Goudvissen houden kan een zeer leuke hobby zijn. De goudvissen zijn vaak levendig en dus constant in beweging. U kunt ervoor kiezen om goudvissen in de vijver te houden. In dat geval zult u ook moeten zorgen voor de juiste verzorging.
Veel goudvissen worden ook vaak binnen gehouden in een kleine vissenkom. Eigenlijk is dat geen goede optie. Goudvissen houden in een aquarium komt minder voor.

Hoe lang leven goudvissen

Verzorging zal in hoofdzaak bepalen hoe lang goudvissen leven. Maar we moeten eerlijk zijn : goudvissen kunnen gemakkelijk ten prooi vallen aan een ziekte. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit hoe goed de goudvis verzorgt wordt.

Soorten goudvissen

Welke soorten goudvissen zijn er eigenlijk ? Wist u trouwens dat vele soorten beschermd zijn en dat u dus niet alle soorten goudvissen kunt houden ?

Slechts enkele goudvis soorten mogen gehouden worden. In het wild leven in er in Azie  wel zo’n 350 verschillende soorten.

In Nederland komen we vaak de volgende soorten tegen :

  • Sarasa
  • Gele goudvis
  • Shubunkin
  • Sluierstaart goudvis

Je ze worden gehouden als siervissen en zijn direct verwant aan de karpers. De goudvis behoort dus toe aan de karperachtigen.

goudvissen in vijver

Aanschaf en kopen van goudvissen

Een aantal goudvissen houden in je vijver is wat de meeste mensen doen. Je wilt natuurlijk langer plezier hebben van je goudvissen dus zorg er dan voor dat je goudvissen gaat kopen bij een speciaalzaak. De leeftijd van goudvissen is dan echter moeilijk in te schatten.

Let er bij aanschaf goed op hoe de vissen er daar ‘bij zitten’.

Is het water netjes schoon en zijn de de goudvissen levendig als je boven een bak de vissen wilt gaan bekijken ?

Stel vragen over de verzorging van de goudvissen bij de verkoper en kijk of de goudvissen geen plekjes of andere misvormingen vertonen.

Goede verzorging door de verkoper is natuurlijk geen garantie dat u prima goudvissen zult krijgen, echter het zegt veel hoe de vissen tijdens hun verblijf het hebben gehad.

Een schone bak, met levendige goudvissen geeft minder kans op problemen !

Goudvissen loslaten in de vijver

Nadat u de goudvissen hebt geselecteerd worden ze vervoerd in een plastic zak, die gevuld wordt met zuurstof voordat ze op transport gaan.

Water en lucht worden strak gezet in de zak met daarin de goudvissen die u heeft gekocht.

Bij thuiskomst kunt u de goudvissen niet direct loslaten. Even laten wennen aan de omgeving en aan de watertemperatuur van uw vijver is noodzakelijk.

Door de zak met goudvissen enige tijd in het vijverwater te laten drijven, zorgt u ervoor dat de  temperatuur van het water in de zak hetzelfde wordt als de temperatuur van uw vijver.

Dit duurt gemiddeld een 30 minuten. Daarna haalt u de goudvissen voorzichtig uit de zak en laat ze voorzichtig los in uw vijver.

Tip !

In geen geval dus het water in de zak ook in de vijver gooien. Het kan ziektes bevatten die uw vijver ook infecteren.

Wat eten goudvissen ?

Goudvissen behoren tot de karperachtigen. Dit houdt dus in dat ze in principe alles eten. Toch is een gebalanceerde voeding uitermate belangrijk : ook voor goudvissen.

Afhankelijk van het aantal vissen dat u in uw vijver heeft koopt u visvoer voor goudvissen (Link naar bol.com om voer direct te bestellen).

Korrelvoer voor goudvissen wordt vaak gegeven. Daarnaast zijn ook voer vlokken te koop in de vakhandel.

hoe oud worden goudvissen

Hoe lang kunnen goudvissen zonder eten ?

Goudvissen kunnen lang zonder voer. Ze zullen altijd op zoek naar voer of voedselresten in uw vijver. Zoals gezegd : het zijn alleseters wat betekent dat ze ook uw vijverplanten kunnen zien als voer.

Toch houden goudvissen ook van afwisseling.

Zo kunt u af en toe wat slablad voeren of kunt u denken aan kleine garnaaltjes die u eens in de zoveel tijd aan de goudvissen geeft.

Goudvissen en vakantie

Alleen als u heel lang wegblijft kunt u iemand vragen om voor uw goudvissen te zorgen tijdens uw vakantie. In de meeste gevallen in dit echter niet nodig.

De goudvissen kunnen makkelijk 3 weken zonder voer.

Begin na terugkomst met matig voeren. Op deze manier brengt u de spijsvertering van uw goudvissen ook weer langzaam op gang en zullen ze weer wennen aan het voedsel dat u ze geeft.

Hoe ga je goudvissen voeren ?

Goudvissen voeren doe je dus met mate. Ze hebben dus niet veel nodig, maar blijven er wel bijna altijd om voeren om gevoerd te worden.

Het is dus gemakkelijk en aan te raden om de goudvissen altijd op dezelfde plaats te voeren. Voer precies zoveel als ze in circa 5 minuten op kunnen.

Deze vissoort is koudbloedig. Dit betekent dat de lichaamstemperatuur zich gemakkelijk aanpast aan de omgeving.

Bij koud weer en koud vijverwater worden ze minder actief en verbruiken dus relatief weinig energie. Voeren is dan ook minder nodig bij koude temperaturen.

Hoe moet je goudvissen verzorgen ?

Het verzorgen van goudvissen bestaat eruit dat je ten eerste zorgt voor een goede huisvesting. Dat kan binnen zijn in een viskom, maar ook in een vijver.

In een buitenvijver hebben ze in de regel veel meer ruimte om zich te bewegen. De goudvis is overigens een ideale vis voor vijvers.

Zorg er wel voor dat de vijver schoon blijft en helder blijft. Op die manier verzorg je de goudvissen goed en zijn ze ook nog eens altijd zichtbaar.

Door waterplanten in de vijver aan te brengen zorg er bovendien voor dat ze zich bij onraad kunnen verschuilen tussen de waterplanten.

Goudvissen hebben veel vijanden. Zo zijn ze een versnapering voor bijvoorbeeld reigers.

Regelmatig voeren doe je dus alleen bij wat warmere temperaturen. Het voeren dient beperkt te worden. Teveel voeren van goudvissen zorgt vaak voor problemen.

De goudvissen worden simpelweg te vet en zullen – bij veelvuldig teveel voeren – sterven.

Welke vissen kunnen bij goudvissen ?

In principe kunnen goudvissen bij elke vissoort gehouden worden. Er zijn ook ‘roofvissen’ die goudvissen op het menu hebben staan.

Een zonnebaars met goudvissen is dan ook af te raden, net zoals andere in het wild levende vissen.

Het is sowieso geen aanrader om in het wild levende vissen in uw vijver te houden.

Ziektes

De goudvis is een kwetsbare vis als het gaat om de volgende ziektes :

  • Witte stip
  • Huidwormen
  • Costa
  • Trichodina
  • Karperluis
  • Kleurwormen

De meeste ziektes worden veroorzaakt doordat de goudvissen in aanraking zijn gekomen met bacteriën die zich in de vijver voordoen.

Dit kan soms fatale gevolgen hebben waarbij het totale goudvissen bestand kan worden aangetast.

Zorgt u er dus voor dat u uw goudvissen regelmatig goed bekijkt als u bij de vijverrand staat. Verwijder zieke vissen uit de vijver en houdt ze apart. Met goudvissen is dat vaak goed te doen.

Bij twijfel kunt u naar een tuincentrum of dierenarts gaan om daar de infectie te laten beoordelen. Er zijn daar ook meestal goede medicijnen aanwezig.

Ook kunnen zich schimmels op de huid van de goudvissen vormen die de huid aantast. Ook dan is een goede behandeling geen overbodige luxe.

Samenvatting

Op de vraag hoe oud kunnen goudvissen worden is dus niet zomaar een antwoord te geven. Veel hangt af van de hierboven beschreven factoren. Een goede verzorging is daarbij primair natuurlijk.

Dan kunnen goudvissen een leeftijd bereiken van 15 tot 20 jaar als ze in een vijver worden gehouden.

Heeft u toch nog vragen ? Stel ze dan gerust en laat een bericht hieronder achter. Wij beantwoorden uw vraag dan zo spoedig mogelijk.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *