hoe ontstaan zweefalgen feat

Hoe Ontstaat Zweefalg ?

Hoe ontstaat zweefalg eigenlijk ? Veel mensen met een vijver hebben last van zweefalgen en zijn op zoek naar een goed middel. Er zijn mensen die azijn tegen algen in de vijver gebruiken… In dit artikel geven we de oorzaak van zweefalg en misschien nog belangrijker : wat je eraan kunt doen !

Hoe ontstaat zweefalg ?

Zweefalgen in de vijver ontstaat door een combinatie van factoren. De oorzaak kan dus heel goed uit verschillende dingen bestaan. De meest voorkomende oorzaken van zweefalg vatten we hieronder samen :

  • Te lage waterhardheid
  • Overmatig zonlicht en dus te weinig CO2
  • Onvoldoende zuurstofplanten aanwezig

Zweefalgen zijn eencellige organismen. Vaak ziet men in jonge of nieuwe vijver een grote toename van zweefalgen, met als gevolg : een groene vijver ! Het ontstaan van zweefalg heeft dan ook vaak te maken met het feit dat de vijver nog niet genoeg gestabiliseerd is en dus ook nog geen natuurlijk evenwicht heeft om zweefalgen tegen te gaan.
Maar ook oudere vijvers kunnen plotseling last krijgen van zweefalgen. In elke vijver zitten zweefalgen ! Door de algen kunnen bijvoorbeeld zuurstofplanten niet of nauwelijks groeien.

Je zult het probleem pas herkennen als als het evenwicht in de vijver zoek geraakt is. Met andere woorden : met name de waterwaarden zijn afwijkend. Vaak is de GH waarde te laag en de PH waarde iets te hoog. Dit is overigens gemakkelijk op te lossen door GH plus te gebruiken (link naar bol.com)

Samen met wat warmer weer en veel zuurstof in het water is er kans op een ware zweefalg explosie ! Zelfs een goede vijverfilter kan hier weinig tot niets aan doen.

Hoe ziet zweefalg eruit ?

Zweefalg kunt u eigenlijk als ‘enkeling’ niet zien. Het tegenover gestelde neemt u waar als ze met miljoenen zijn. U vijver zal helemaal groen worden. De groene kleur van het vijverwater geeft aan dat u met zweefalgen te maken heeft.

Een soort van erwtensoep dus. Een groene laag of waas maakt zich meester van uw vijver. Zweefalg is dus heel iets anders dan draadalg !

zweefalg in koivijver

Zweefalg verwijderen

In het artikel : “Snel zweefalg verwijderen” zijn we hier specifiek op ingegaan. U leest hier hoe u een probleem met zweefalgen kunt bestrijden.

Zweefalg in een zwemvijver

Ook in een zwemvijver kunt u gemakkelijk te maken krijgen met een overlast van zweefalgen. Niet zo prettig natuurlijk als u in deze groene brei wilt gaan zwemmen. Een goede, sterke UVC lamp kan hierbij prima helpen. Let er ook op dat de andere factoren op orde zijn om de zwemvijver snel vrij te maken van zweefalgen.

Zweefalgen in een koivijver

Wat is er nu vervelender als u een mooie koivijver heeft met prachtige koi en u kunt ze niet meer zien door de zweefalg ? Inderdaad : daar ziet niemand op te wachten. Het is zaak om een plan van aanpak te maken om de zweefalg snel te bestrijden.

Zeker in koivijvers zijn waterwaarden enorm belangrijk. Test daarom regelmatig het vijverwater van de koivijver om problemen met zweefalg te voorkomen. Koi hebben recht op perfect vijverwater en dus is testen van vijverwater uitermate belangrijk.

Bestrijden met kopersulfaat

Er zijn mensen die zweefalgen of draadalgen bestrijden met kopersulfaat. Wij zijn daar geen voorstander van omdat u de samenstelling van het vijverwater met koper gaat vermengen. Koper is op zich een giftige stof. Een klein beetje kan geen kwaad, maar continu met kopersulfaat te werk gaan, kan tot grotere problemen leiden.

Zweefalg filtreren heeft eigenlijk ook geen zin, evenals het helemaal leeghalen van de vijver. Een klein beetje water verversen van de vijver op zijn tijd kan overigens geen kwaad, maar doe dit dus pas nadat u de waterkwaliteit hebt gecontroleerd. Anders heeft ook dit geen zin.

Gevaarlijk, die zweefalgen ?

Nee over het algemeen kan gesteld worden dat zweefalgen niet gevaarlijk zijn. Het is alleen niet zo prettig om tegen groen vijverwater aan te kijken of zelfs om erin te zwemmen. Maar zweefalgen zijn niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Zweefalgen en de uv lamp

Bent u direct van de problemen af als u een goede uvc filter met uv lamp aanschaft ? In dit artikel : Hoelang duurt het voordat de uv lamp werkt ? – leest u er meer over.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *