Hoe Algen Verwijderen uit vijver ?

Algen in de vijver ? In dit artikel gaan we uitleggen wat u ertegen kunt doen om weer snel een heldere vijver te krijgen en waarbij de algen uit de vijver verwijderd kunnen worden. Het ontstaan van algen in de vijver heeft eigenlijk altijd een oorzaak. Het is dus zaak om de oorzaak aan te pakken, waardoor het probleem met algen veel minder op zal treden.

Hoe algen verwijderen uit de vijver ?

De beste manier om algen uit de vijver te verwijderen is om biologische producten te gebruiken om de algengroei tegen te gaan. Het is bovendien belangrijk om de juiste middelen te gebruiken. Er is immers een groot verschil tussen draadalgen en zweefalgen. Ze dienen bovendien apart bestreden te worden. Je kunt dus niet hetzelfde middel gebruiken of dezelfde methode toepassen.

In dit artikel leggen we uit welke methodes u kunt toepassen bij het bestrijden van beide soorten algen.

Draadalgen bestrijden doet u met Colombo Algisin

Zweefalgen bestrijden betekent vaak dat u GH waarde in de vijver te laag is. GH verhogen doet u door middel van toevoegen van GH Plus van Velda

Soort algen in de vijver

Er zijn diverse soorten algen mogelijk in uw vijver. De meest voorkomende soorten zijn :

  • Draadalgen
  • Zweefalgen

Als u algen in de vijver heeft en deze wilt gaan bestrijden, is het belangrijk te weten of u te maken heeft met draadalgen of zweefalgen. Er bestaan geen middelen die beide algen tegelijkertijd aanpakken.

Draadalg

Draadalg herkent u eenvoudig. Het woord zegt het al eigenlijk. Draadalgen kenmerken door lange slierten die vaak steeds langer en langer worden. Een ander opvallend ding bij teveel draadalgen is dat de vijver vaak kraakhelder is. Dat komt om de draadalg eigenlijk een waterplant is die zijn voeding uit het water haalt net als andere vijverplanten.

draadalg verwijderen uit vijver feat

Toch is het vaak geen mooi gezicht. De draadalgen kunnen bijzonder hard groeien, zeker bij wat hogere temperaturen en wanneer er veel zuurstof in het vijverwater aanwezig is. Veel mensen die in bezit zijn van een vijver gebruiken bij wat hogere temperaturen vaak een luchtpomp. Door middel van de zuurstofpomp wordt meer zuurstof aan het vijverwater toegevoegd. Tegelijkertijd betekent dit dat ook de vijverplanten veel meer zuurstof krijgen. De draadalg in de vijver zal hierdoor welig gaan groeien.

Zweefalgen

Als er veel zweefalgen in de vijver voorkomen zal de vijver vaak troebel en helemaal groen worden. Groen vijverwater betekent dus dat u een probleem met zweefalgen heeft. De zweefalg kan zeer goed leven in een vijver waarbij de waterwaarden slecht te noemen zijn.

groen vijverwater koi feat

Sterker nog, zweefalgen voorkomen doet u eigenlijk alleen door ideale waterwaarden na te streven. Regelmatig het vijverwater testen is dus een vereiste.

Vaak ontstaan zweefalgen in zacht vijverwater. Het vijverwater harder maken is dus een van de beste oplossingen die we u aan kunnen bieden. De waterhardheid wordt gemeten als GH waarde. Het beste middel om de GH waarde in de vijver te verhogen is GH plus (link naar Bol.com)

Waarom algen uit de vijver verwijderen ?

Teveel algen in de vijver betekent dat het biologisch evenwicht in de vijver verstoord is. Het is dus altijd goed om de algen in de vijver te verwijderen en te bestrijden. Begin daarbij altijd met het meten van de waterwaarden van de vijver. Hierdoor herkent u in 99% van de gevallen direct het probleem : te zacht vijverwater. (met name als u te maken heeft met zweefalgen.

Draadalgen komen vaak voor in hard vijverwater. Dit heeft te maken dat een goede GH waarde ervoor zorgt dat vijverplanten goed kunnen groeien. Met name zuurstofplanten groeien met een goede GH waarde.

Het bestrijden van draadalgen doet u door de groei van de draadalgen te belemmeren en af te breken. Een goed product hiervoor is Colombo Algisin (Link naar Bol.com)

Colombo Algisin zorgt ervoor dat de draadalgen in de vijver worden afgebroken en daarna via het vijverfilter worden verwijderd. Een natuurlijk middel die u perfect kan helpen bij het bestrijden van draadalg.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *