groene alg vijver feat

Groene alg in de Vijver ? Zo lost u het op !

Niets is vervelender dan groene alg in de vijver. Veel vijverbezitters krijgen er telkens weer mee te maken. In dit artikel leest u wat u eraan kunt doen en hoe u het in de toekomst kunt voorkomen !

Groene alg in de vijver

Er bestaan twee soorten algen : zweefalgen en draadalgen. Beide kunnen voor grote problemen in de vijver zorgen. Groene alg in de vijver is overigens niks vreemds.
Zowel zweefalg als draadalg zijn in feite planten. Ze groeien dus ook op dezelfde manier als u overige vijverplanten dit doen. Dat betekent dat ze afhankelijk zijn van licht en voedingsstoffen. In elke vijver komen algen voor.

Sterker nog : als er geen algen in de vijver zitten heeft u in feite een dode vijver.

Schaduw

Vaak ontstaan algen in vijvers die geen schaduw hebben. Als u voornemens bent om een vijver aan te leggen, is het raadzaam om de vijver gedeelte in de schaduw aan te leggen.

Als dit niet mogelijk is, is het noodzakelijk om voor schaduw in de vijver te zorgen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een pergola over de vijver te maken die dan toch voor schaduw op het wateroppervlak zorgt.

groene alg vijver

Een alternatief voor sommige vijvers is te zorgen dat er veel drijfplanten aanwezig zijn. Voor koivijvers is dit vaak geen optie, omdat koi alleseters zijn en dus uw drijfplanten zullen opeten. Ook grote waterlelies kunnen zorgen voor een prima schaduwwerking in uw vijver.

Als er teveel groene alg in de vijver zit, is er een grote kans dat u niets meer van de vissen of planten kunt zien. Bij draadalgen – ook groen van kleur – zullen zich allerlei lange groene draden ontwikkelen.

Het vijverwater bij zweefalgen kleurt helemaal groen en u ziet bijna niets meer. Bij draadalgen is de vijver vaak kraakhelder ! Het zijn de zweefalgen die een groene vijver veroorzaken waardoor de hele vijver eruit kan zien als erwtensoep.

Hoe kom je van groene alg af ?

Zowel van overtollige zweefalg als draadalg willen we graag zo snel mogelijk af. Maar hoe doe je dat eigenlijk ?

Als de algen een explosieve groei doormaken in de maken is er sprake van algenbloei. Algen bloeien natuurlijk niet, dus is dit eigenlijk niet de juiste benaming voor dit fenomeen waar veel vijverliefhebbers keer op keer mee geconfronteerd worden.

In bepaalde gevallen kunnen zowel zweefalgen als draadalgen zeer snel groeien. Het is slechts een kwestie van de juiste ingrediënten bij elkaar en u hebt een groot probleem. Het is zaak om de algen te bestrijden.

Zowel zweefalgen als draadalgen zijn op zich niet schadelijk, maar door hun explosieve groei is de balans in de vijver natuurlijk wel vaak verstoord. Door de zweefalgen wordt al het licht weggenomen voor overige vijverplanten, hetgeen betekent dat deze niet of nauwelijks meer zullen groeien.

groene draad alg vijver

In draadalgen kunnen vissen verstrikt raken en zich letterlijk ‘dood zwemmen’. Met name voor steuren is dit een groot probleem. De steuren kunnen immers niet terug uit zwemmen en dus daarom ook niet los wringen in een wirwar van draadalgen.

Bovendien kunnen de draadalgen ervoor zorgen dat pompen of filters verstopt raken, waardoor een goede vijverfiltratie niet meer mogelijk is. Het is dus zaak om altijd op te treden als u te maken heeft met zweefalgen of draadalgen.

Algen hebben niet veel nodig om explosief te groeien. Wat zonlicht, warmere temperaturen en voeding en ze groeien als kool.

Ze groeien ook nog eens vroeger in het seizoen als uw overige vijverplanten. Door hun sterke groei – en als u er niks tegen doet – zullen zuurstofplanten niet of nauwelijks meer groeien.

Zuurstofplanten zijn dus laat groeiers in een vijver seizoen. Het duurt een hele tijd voordat u ziet dat deze groeien in uw vijver. Zorgt u er overigen ook voor dat u meer dan voldoende zuurstofplanten in uw vijver heeft aangeplant.

Bovendien is het dus zo dat zuurstofplanten en andere vijverplanten dezelfde voeding nodig hebben als draadalg en zweefalg.

Doordat draadalgen en zweefalgen eerder gaan groeien (door dus minder eisen te stellen als de overige planten in de vijver) kunt u direct een probleem verwachten met algen.

Vaak is de oorzaak dat er teveel zonlicht in de vijver komt. (zie hiervoor schaduw). Een vijver die grotendeels de hele dag in de zon licht zal sneller problemen krijgen als een vijver die veel schaduw op een dag krijgt.

Vaak zien we in een vijver met zweefalgen dat de hardheid van het vijverwater niet goed genoeg is. Vijverwater harder maken kan helpen om de overige vijverplanten aan de gang te helpen, ten kosten van de ‘alpenplanten’.

Teveel voeding (bijvoorbeeld door het teveel voeren van uw vijvervissen) kan een andere oorzaak zijn. Matig dus het voeren van vijvervissen. De ontlasting is daardoor ook veel meer, en met name dat is de voeding voor algen in uw vijver.

Zorg dat de bodem van de vijver vrij blijft van bladeren en andersoortig organisch afval. Dus regelmatig oud blad van de bodem verwijderen helpt wel degelijk als u wat tegen de algen wilt doen. Slib verwijderen uit de vijver helpt dus ook tegen algengroei.

Teveel nitraat in de vijver is een andere veelvoorkomende oorzaak als het om algen in de vijver gaat. Nitraat is de ideale voedingsstof voor vijverplanten, maar al helemaal voor de zweefalg en draadalg.

Vaak is een niet goed werkend vijverfilter het gevolg van een verhoogd nitraat gehalte in de vijver. Als u een vijverwater test uitvoert, kijk dan ook direct even naar de nitraatwaarde.
(NO3).

Een goede uv lamp (UVC filter) aanschaffen en direct achter het vijverfilter plaatsen helpt tegen zweefalgen maar tegen draadalg.

Samenvatting voorkomen van algen in de vijver :

  • Zorg voor perfecte waterkwaliteit !
  • Zorg ervoor dat er voldoende schaduw in de vijver komt
  • Beperk het aantal vijvervissen (Minder ontlasting = minder voeding voor algen)
  • Houdt de bodem van uw vijver schoon.
  • Gebruik een goed vijverfilter
  • Start de vijverfilter op met bacteriën
  • Voer uw vijvervissen matig
  • Wees zuinig met zuurstof toevoegen (dus geen zuurstof luchtpomp gebruiken bij een teveel aan algen in uw vijver)
  • Overweeg bij warm weer regelmatig 15-20 procent van het vijverwater te verversen. Dit geldt zeker voor koivijver of zwemvijvers.

Verder

Een goed opgestarte vijver betekent dat u aan het begin van het seizoen ervoor zorgt dat vijverbacterien worden toegevoegd aan het vijverfilter. Op deze manier versnelt u het proces van bacteriecultuur in uw vijver. Bacteriën zijn essentieel bij het afbreken van afvalstoffen.

Weet dat bij nieuwe vijvers algengroei al snel kan plaatsvinden. Op zich niet erg, als u maar op tijd ingrijpt. De vijver zal in evenwicht komen door de ideale waterwaarden te creëren en te zorgen voor een optimaal werkend vijverfilter, waarbij de nitrificerende bacteriën zorgen voor afbraak van voedingsstoffen voor algen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *