groen vijverwater koi feat

Groen Vijverwater Koi Vijver of Andere Vijver ?

Heeft u last van groen vijverwater in een koi vijver ? Natuurlijk is het niet prettig als u uw koi helemaal niet of nauwelijks meer kunt zien. Dit artikel is overigens ook van toepassing op andere vijvers, dus niet alleen koivijvers.

In dit artikel gaan we er verder op in en gaan we ervan uit dat we uw koivijver weer helemaal helder krijgen.
Oorzaak groen vijverwater koi

Groen vijverwater bij koi wordt veroorzaakt door een teveel van zweefalgen in het vijverwater. Zweefalgen veroorzaken een groene laag op de vijver.

Maar als we verder kijken is de groene waas op de vijver niet het enigste wat opvalt. De zweefalgen bevinden zich vaak in de bovenlaag van de vijver.

groen vijverwater koi vijver

De reden hiervoor is ook simpel. Daar is de temperatuur het aangenaamst en dus kunnen ze zich daar ook snel vermenigvuldigen.

Zodra de temperatuur van het vijverwater oploopt en de zon volop op de vijver kan schijnen, heeft u de kans dat er een ware explosie van zweefalg zal plaatsvinden. Het gevolg : totaal groen vijverwater !

De echte oorzaak van groen vijverwater bij koivijvers en andere vijvers is vaak :

 • Teveel voeren
 • Slechte waterkwaliteit
 • Te weinig schaduw voor de vijver
 • Te weinig waterplanten in de vijver
 • Bacteriën die onvoldoende hun werk doen
 • Geen gebruik van een UVC filter/UV lamp

Voeren

Teveel voeren van vijvervissen zorgt ervoor dat zweefalgen veel voeding krijgen en zich dus makkelijk kunnen vermenigvuldigen. Zeker bij hogere temperaturen kan dit direct problemen geven.

Matig voeren is het advies. Eerder hebben we al een artikel geschreven over het voeren van vijvervissen.

voeren van koi vijvervissen

Als u teveel voer geeft, kan dit simpelweg niet worden opgenomen door de vissen en zal er relatief veel in het vijverfilter terecht komen.

Ook de bacteriën kunnen de hoeveelheid niet meer verwerken, en dus komt het als voeding voor zweefalg in de koi vijver.

Waterkwaliteit

In vijvers met zweefalgen is het vaak zo dat het ook slecht gesteld is met de waterkwaliteit. Hiermee bedoelen we de volgende waterwaarden :

 • PH
 • KH
 • GH
 • Nitriet
 • Ammonium
 • Ammoniak

Door regelmatig vijverwater testen uit te voeren, kunnen deze variabelen worden vastgesteld (let er daarbij wel op dat uw test set voldoet; met andere woorden : alle waarden dienen apart gemeten te worden. Deze Colombo test set is daarvoor prima geschikt !

waterkwaliteit vijver testen

De ideale waarden voor het de vijverwater kwaliteit zijn :

PH : 7,5 en 8,5
KH : meer als 6
GH : meer als 10
Nitriet : 0
Ammonium : 0
Ammoniak : 0

Lees ook : gh waarde vijver

Ligging van de vijver

Het is belangrijk dat een koivijver ook schaduw krijgt. Niet alleen om de temperatuur te temperen, maar ook om grotere temperatuursverschillen ’s-nachts en overdag te overbruggen.

Een vijver die de gehele dag in de zon ligt, zal sneller te maken krijgen met zweefalgen. Doordat de zon het vijverwater opwarmt en door het zonlicht kunnen zweefalgen zich makkelijk vermenigvuldigen.

Waterplanten

In een koivijver bevinden zich geen vijverplanten. Zweefalgen zijn eigenlijk concurrenten van waterplanten als het om voeding gaat. Aangezien deze in een koivijver dus ontbreken, hebben de zweefalgen ‘vrij spel’ voor wat betreft voeding.

In gewone vijver zijn vaak wel vijverplanten aanwezig. Zorg ervoor dat deze in ruime mate aanwezig zijn. Met name zuurstofplanten zijn belangrijk.

Daar kunt u er eigenlijk nooit teveel van hebben. Op deze manier probeert u in ieder geval de zweefalgen voor te zijn, voor wat betreft voeding.

De zuurstofplanten zorgen in feite ervoor dat de zweefalgen geen kans krijgen.

Bacteriën in de vijverfilter

De vijverfilter van een koi vijver is uitgerust met filtermedium. Vaak zijn dit schuimmatten of zogenaamde Japanse matten. In het filtermedium nestelen zich zogenaamd nitrificerende bacteriën.

bacterien voor de vijver

Zij zorgen ervoor dat dat afvalstoffen in het vijverwater worden afgebroken. Vindt dit dus niet of in onvoldoende mate plaats, kunnen zweefalgen zich snel ontwikkelen tot een water plaag.

Omdat de vijver bacteriën elk jaar – tijdens de winterperiode – in aantal afnemen, is het goed om de vijver voor aanvang van het nieuwe seizoen, zo in de maanden april – mei – als de temperaturen weer boven 10 – 12 graden komen, op te starten.

Het gebruik van UV-C filter

Bij koi vijvers is het gebruik van UVC filters eigenlijk een noodzakelijk kwaad. U kunt eigenlijk niet zonder.

Een UV lamp – die is afgestemd op de inhoud van de vijver, zorgt ervoor dat al het vijverwater wordt blootgesteld aan UV stralen.

Lees ook : Hoeveel Watt moet de vijver uv lamp zijn ? 

Door de blootstelling aan UV (Ultra Violet straling) worden de zweefalgen in het water gedood. Bij een juiste UV lamp (Watt), zult u na enkele dagen al een enorme verbetering gaan zien.

Dode zweefalgen blijven achter in het vijverfilter en na een dag of 3 – afhankelijk van de mate van zweefalgen aanwezigheid – zal de vijver helder worden.

Samenvatting groen vijverwater bij koi- en andere vijvers

Het is misschien aanlokkelijk om alleen een UV lamp in te zetten tegen zweefalg. Niets is echter minder waar.

Begin bij het begin en zorg ervoor dat de UVC filter als laatste middel wordt ingezet.

Waterwaarden op orde krijgen is zeker zo belangrijk, evenals een biologische balans in de (koi) vijver realiseren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *