Groen vijverwater behandelen


Groen vijverwater behandelen

Groen vijverwater behandelen ga je doen als je last hebt van zweefalg in de vijver. In tegenstelling tot draadalgen zijn zweefalgen eencellige organismen (levende plantjes dus). Een groene laag op vijver ? Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. We krijgen vaak mails met : Help ! De vijver wordt groen !

Groen vijverwater behandelen : zo doe je dat !

Groen vijverwater bestrijden is op zich niet zo moeilijk. Een groene vijver helder maken vraagt alleen aandacht en enige kennis van de oorzaak. In dit artikel gaan hier dieper op in.

We maken wel een onderscheid in nieuwe vijvers en bestaande vijvers.

Bij nieuwe vijvers is het probleem van groen vijverwater in principe iets makkelijker te behandelen dan bij een bestaande vijver. Als het vijverwater groen wordt is er vaak iets aan de hand.
Stappenplan groen vijverwater behandelen

Bij een nieuwe vijver

Begin met een vijverwater test. Door op de link te klikken gaat u direct naar een artikel over vijverwater testen.

Meet de kwaliteit van uw vijverwater en let dan met name op de gh en kh waarde. In veel gevallen zal deze te laag zijn.

Groen vijverwater behandelen

Ook zal bij een relatief nieuwe vijver het bacterieleven in de vijver nog niet volledig op gang zijn.

Probeer circa een derde (1/3) van het vijverwater te verversen. Nadat u deze weer heeft aangevuld is het wenselijk om wederom opstart bacteriën toe te voegen.

Colombo Filterstart is een uitstekend middel daarvoor. Het zijn vloeibare bacteriën die u direct in de vijverfilter kunt gieten en daarna direct zorgen voor een boost in het bacterieleven in uw vijver en vijverfilter.

Bij een bestaande vijver

Groen vijverwater weer helder maken in een bestaande vijver is wat lastiger.

Om groen vijverwater te behandelen in een bestaande vijver zijn er meer zaken die uitgevoerd moeten worden.

Stap 1 : Verversen

Ververs circa 1/3 vijverwater. Als het lukt is het het beste om de bovenste laag – daar waar de zweefalgen zich het meest zullen begeven – te verversen met schoon leidingwater.

Stap 2 : Beoordeel zuurstofplanten

Beoordeel de toestand van de waterplanten en zuurstofplanten tijdens het verversen. Als deze in een slechte staat zijn zullen ze waarschijnlijk niet meer gered kunnen worden en is het beter om ze direct te verwijderen uit de vijver.

Plaats daarna direct nieuwe planten. Met name zuurstofplanten zijn erg belangrijk.

Stap 3 : Aantal vissen ?

Heeft u niet teveel vissen in de vijver ? Het is veel beter om minder vissen in de vijver te hebben dan teveel. Een goede vuistregel is dat u ongeveer 40 cm vis per m3 (1.000 liter) vijver moet aanhouden.

Dus stel u heeft 20 vissen van gemiddeld 50 cm, dan dient de vijver minimaal 25.000 liter inhoud te hebben.

Stap 4 : Verwijder vijverslib

Zorg ervoor dat de vijverbodem schoon is. Verwijder vijverslib dus periodiek. Vijverslib is organisch afval (bladeren en voedselresten) dat voor meer problemen kan zorgen

Stap 5 : Bestrijd zweefalgen

Het is aan te raden om de achtergebleven zweefalgen te bestrijden met een goed product.

Algadrex van ColomboOpens in a new tab. (link via Bol.com) zorgt ervoor dat zweefalgen aan elkaar klonteren na verloop van tijd zodat ze makkelijk met een schepnet te verwijderen zijn.

Als u dit nalaat zullen de zweefalgen uiteindelijk op de bodem terechtkomen en dient u daarna de bodem van de vijver goed schoon te maken (bijvoorbeeld met een vijverstofzuiger).

Dus na toevoeging van Algadrex dient u altijd de zweefalgen zoveel mogelijk uit de vijver te verwijderen.

Groene vijver helder maken

Stap 6 : Zorg voor stabiliteit

Na de verversingen en na het gebruik van Algadrex en het verwijderen van de zweefalgen dient een preventief product gebruikt te worden om algengroei te beperken en/of tegen te gaan.

Bi ClearOpens in a new tab. van Colombo (link via Bol.com) zorgt ervoor dat uw vijver gezond en helder blijft.

Stap 7 : Even niet voeren

Nadat u het water heeft ververst en Algadrex en Bi Clear heeft toegevoegd is het beter om enkele dagen niet te voeren. Door te voeren voegt u ook nieuwe voedingsstoffen aan het vijverwater toe.

Het is dus zaak om de vijvervissen 3 to 5 dagen niet te voeren en op deze manier een nieuw biologisch evenwicht te creëren (zonder afvalresten van visvoer)

Stap 8 : Voeg bacteriën toe

Voeg extra bacteriënOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) toe aan het vijverfilter om de vijver goed op gang te brengen. Doe dit bij voorkeur bij wat warmer weer zodat de bacteriën zich volop kunnen vermenigvuldigen.

Op deze manier zet u de vijverfilter goed aan het werk. Een goed werkend vijverfilter zorgt ervoor dat zweefalgen geen kans krijgen.

Stap 9 : Controleer kwaliteit vijverwater

Vijverwater testen blijft belangrijk. Doe dit iedere keer als u bijvoorbeeld water ververst en laat dit tot de standaard zaken horen als u de vijver eens grondig controleert.

Daarnaast kunt u bijvoorbeeld de vissen goed bekijken, nalopen of de afvoeren goed doorlopen, de temperatuur van het vijverwater niet te warm is (ook dan verversen !).

Beoordeel met name de GH en KH waarde van het vijverwater. Als die in orde zijn zullen bijvoorbeeld zuurstofplanten volop groeien.

Biologisch evenwicht in de vijver

Biologisch evenwicht in de vijver bereiken is dus min of meer een garantie voor een heldere en gezonde vijver.

 • Groeiende zuurstofplanten
 • Voldoende CO2
 • Voldoende Mineralen

Checklist Groen vijverwater behandelen

 • Is de hoeveelheid zuurstofplanten in de vijver voldoende ?
 • Groeien de zuurstofplanten goed ?
 • Is er een biologisch vijverfilter aanwezig om de vijver schoon te houden ?
 • Is de PH waarde ’s-ochtends lager dan 7,5 ? Dit geeft aan dat er voldoende CO2 aanwezig is !
 • Is het vijverwater op peil voor wat betreft GH en KH ? U dient normaliter de vijver waterhardheid minimaal 1 x per jaar op peil te brengen ! De GH waarde wordt na elke regenbui lager !

 

waterkwaliteit meten

Groen vijverwater behandelen gaat dus over zweefalgen. Om deze te bestrijden moeten we anders te werk gaan. Met name de waterhardheid van uw vijver is daarbij van belang.

De behandeling is er uiteindelijk op gericht om met name de vijverplanten in uw vijver te beschermen. En dan met name de zuurstofplanten. Die verzorgen een belangrijk deel van het biologisch evenwicht in uw vijver.

In dit artikel geven wij de echte oplossingen om de groene vijver weer helemaal helder te krijgen !

Belangrijk daarbij is goed naar de oorzaak van het probleem te kijken. Daar begint de basis voor groen vijverwater behandelen.

Ook draadalgen zijn waterplanten die als ze teveel kans krijgen om te groeien, ook tot overlast kunnen zorgen. Draadalgen worden echter op een andere manier bestreden. Ook daar hebben wij een groot artikel op onze website aan besteed.

Oorzaak van groen vijverwater

De mogelijke oorzaken voor groen vijverwater zijn :

 • Teveel zonlicht
 • Teveel voedingsstoffen
 • Gebrek aan biologisch evenwicht in de vijver

De oorzaak van groen vijverwater is vaak gelegen in het feit dat de vijver teveel zonlicht ontvangt. Meestal zien we bij probleemvijvers dat de vijver een groot deel van de dag volop in de zon ligt. Een ideale ligging voor de groei van zweefalgen in de vijver.

Daarnaast zullen er in de vijver veel (of misschien wel teveel) voedingsstoffen aanwezig zijn die er voor zorgen dat zweefalgen een kans krijgen om voor overlast te zorgen.

Als u eenmaal problemen heeft met zweefalgen, zal ook het biologisch evenwicht in de vijver verstoord zijn of raken.

Tijd dus om naar oplossingen te zoeken, zodat de vijver weer snel helder is en dat u er weer van kunt genieten.

Bijkomende problemen

Naast een groene vijver zult u misschien ook direct andere problemen ontdekken. Door het gebrek aan voedingsstoffen zullen u vijverplanten, zoals bijvoorbeeld zuurstofplanten niet of nauwelijks meer groeien. Uiteindelijk is dat een veel groter probleem dat de zweefalgen.

De zweefalgen zorgen ervoor dat met name zuurstofplanten te weinig zonlicht ontvangen. De zuurstofplanten zullen op den duur afsterven. Het probleem wordt dus eigenlijk alleen maar groter als u niet in actie komt tegen de zweefalgen.

De waterkwaliteit van uw vijver zal door het gebrek van zuurstofplanten die groeien snel achteruit gaan. En dat kan weer een groot probleem opleveren voor uw vijvervissen.

groeiende zuurstofplanten

Oplossingen tegen groen vijverwater

Als u dus op zoek bent naar een permanente oplossing om van zweefalgen af te komen in uw vijver en actief groen vijverwater wilt gaan behandelen, dient u goed te kijken naar mogelijke oorzaken.

Het probleem is vaak een combinatie van factoren en is dus niet zomaar even snel op te lossen.

Als u alle factoren goed monitort en corrigeert bij afwijkingen is een vijver helder houden niet zo’n groot probleem meer.

Wat zijn eigenlijk zweefalgen ?

Zweefalg is een eencellig plantje dat zich bijzonder snel kan vermenigvuldigen. Bovendien stelt het bijzonder lage eisen aan de kwaliteit van het water, waardoor het vaak tot problemen zal leiden.

In feite zorgen zweefalgen ervoor dat andere gewone vijverplanten niet meer zullen groeien doordat ze alle voeding wegnemen. Dit is het begin van het einde van een biologisch evenwicht dat elke vijver dient te hebben om mooi helder en gezond te blijven.

Naast niet meer groeiende zuurstofplanten, zal het CO2 gehalte door de zweefalgen in de vijver aangetast worden, waardoor de planten niet meer kunnen groeien. Zij eisen als het ware de beschikbare CO2 op.

Bovendien zullen de mineralen afnemen. Mineralen vervoeren de CO2 die nodig is voor vijverplanten. Mineralen zijn bovendien noodzakelijk als voedingsstof voor zuurstofplanten.

Producten voor een heldere vijver

Er zijn veel producten verkrijgbaar om uw vijver helder te krijgen. Maar … de beste garantie op helder vijverwater heeft u pas als alles goed op orde is.

“Noodverbandjes leggen” heeft eigenlijk geen enkele zin. Het is dus beter om alles in 1 keer goed aan te pakken en daarna periodiek te controleren.

Laatste Berichten