Goudselrits in de vijver


goudselritsen

De goudelritsen lijken veel op kleine goudwindes. Toch zijn er grote verschillen tussen beide vissoorten. Zo is de grootte tussen een goudwinde en een goudselrits direct het grootste verschil.

In dit artikel op vijverwereld.com vindt u nog veel meer info over deze ideale vijvervis.

goudselrits in de vijver

Goudelritsen in de vijver !

Goudelritsen worden in principe niet veel groter dan een centimeter of 8 en zijn daardoor dus eigenlijk ideale vijvervissen. De voeding van de goudselritsOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) bestaat uit veel mineralen en vitaminen. Zoals de meeste elritssoorten behoren ze tot de karperachtigen.
De reguliere elritsen zijn een beschermde diersoort. Het is absoluut verboden om deze in een vijver te houden.

Gondelritsen daarentegen behoren hebben geen beschermde status en kunnen dus gewoon in de vijver gehouden worden.

Ze hebben een oranjekleurig lichaam. De onderbuik is vaak licht crèmekleurig.

Goudelrits : andere benamingen

Een goudelrits kennen we als :

  • Amerikaanse elrits
  • Dikkoprits
  • Waterlelievisje
  • Golden minnow
  • Gouden of Mona Lisa

Goudselritsen kopen voor de vijver

Als u goudselrits wilt gaan houden in uw vijver, houdt er dan rekening mee dan u meerdere exemplaren tegelijkertijd moet kopen.

Goudselritsen zijn scholenvissen. Het is aan te raden om er dan direct 10 of 20 te kopen, zodat zij zich direct in scholen kunnen bewegen in de vijver.

De prijs voor deze dankbare vijvervissen is over het algemeen redelijk te doen.

Na aanschaf zorgt u ervoor dat ze op correcte wijze in de vijver worden geplaatst. In dit artikel leest u daar meer over.

Hoe goudselritsen kweken ?

Als u goudselritsen wilt gaan kweken in uw vijver, dient u vijver te voldoen aan een aantal eisen. Overigens is het vrij gemakkelijk om snel een hele grote hoeveelheid van deze vissoort te kweken.

Naast kraakhelder, fris en zuurstofrijk vijverwater dient de vijver minimaal 70 centimeter diep te zijn.

Zorg ook voor ondiepe gedeelten in de vijver (minimaal 10 centimeter). Daar kunt u bijvoorbeeld ook direct wat zuurstofplanten plaatsen.

In tegenstelling tot de meeste ‘karperachtigen’ zullen goudselritsen de zuurstofplanten niet als voedsel zien en dus de planten geheel met rust laten.

Het ondiepe gedeelte van de vijver is de basis voor de kweek van goudselritsen. In deze zuurstofplanten zullen de jonge goudselritsen zich in eerste instantie verschuilen.

De jonge goudselritsen worden na circa 6 dagen geboren. De eitjes die bevrucht zijn door de man, wordt zorgvuldig beschermd. In een ideale omgeving kunnen vele jongen gebaard worden.

Het merendeel van de jonkies zal echter niet volwassen worden maar ten prooi vallen aan overige vijverbewoners. Zij zien de jongen als ‘levend voer’.

Mannetje goudselritsen zijn vaak net iets groter als vrouwtjes en dan is eigenlijk de enigste manier om het onderscheid te duiden.

Als de vijvertemperatuur circa 15 – 17 graden bedraagt, zal de kans op voortplanting bestaan.

Voeding voor goudselritsen

Wat eet de goudselrits eigenlijk ? Het is bekend dat ze dol zijn op insecten.

Daarnaast is het wenselijk om de vissen te voorzien van lichtverteerbare voedingOpens in a new tab.. (Link naar Bol.com) Deze voeding dient te zijn voorzien van voldoende vitamines en mineralen.

Ook in de betere vijverspeciaalzaak kunt u natuurlijk voer aanschaffen. Let er echter wel op dat u goede kwaliteit voer aanschaft.

Ze lijken erg veel op de goudkleurige Chinese Danio – het verschil ziet hem in donker oranjekleurige staart- en rugvin. Bovendien bevindt zich op de staartvin een zwarte stip.

Chinese Danio - goudkleur

(Met dank aan Antoine – die mij wees op het verschil !)

Sterke vijvervissen

De goudselrits is een sterke vijvervis. Dit betekent dat ze ook gehouden kunnen worden in vijvers waarvan de waterkwaliteit niet optimaal is. Ze zullen niet snel ziek worden bij een mindere of matige verzorging.

Natuurlijk heeft u wel het meeste plezier van deze vissoort als alles op orde is.

Regelmatig het vijverwater testen is geen overbodige luxe, maar eigenlijk een vereiste voor elke vijverliefhebber of dierenliefhebber.
Toch worden ze niet oud ….

Hoewel ze dus als een sterke vijvervis gezien mogen worden, worden goudselritsen niet erg oud. De gemiddelde leeftijd bedraagt ‘slechts’ 2,5 jaar.

Welke andere vijvervissen kunt u houden ?

Naast deze vissoort – die dus vrij klein blijft – is het misschien verstandig om ook andere kleine vissoorten aan te houden in de vijver.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan de sarasa’s of shubunkins. Heeft u een zonnebaars in de vijver ? Dan zal deze zich waarschijnlijk voeden met deze kleine vijvervissen.

Omdat goudselritsen zou klein blijven, worden ze vaak gezien als ‘levend voer’ voor andere vijvervissen.

Vraag in de dierenspeciaalzaak, bij intratuin of bij de vijverspeciaalzaak meer informatie als u deze vissoort gaat aanschaffen.

Laatste Berichten