GH waarde vijver


gh waarde vijver feat

De gh waarde van de vijver is een onderschatte waarde. Het is belangrijk om van tijd tot tijd de gh waarde – gezamenlijke hardheid – te controleren. Waarom ? Dat leest u in dit artikel !

Wat is gh waarde ?

De gh waarde staat voor gezamenlijke hardheid. Calcium en magnesium bepalen in grote mate de gh waarde. Zoals ook andere standaard waterwaarden, wordt ook de GH waarde bepaald in Duitse graden (dH).




De meest ideale waarde voor GH

De optimale waarde voor wat betreft de GH in een vijver, ligt tussen de 8 en 12. Door een eenvoudige watertest, kunt u van tijd tot tijd de gh waarde meten.

Een gh test uitvoeren, naast een aantal andere testen van het vijverwater is dus geen overbodige luxe. De Colombo test set is een complete watertest set die u online kunt kopen bij Bol.com

U controleert als het ware de kwaliteit van het water om er voor te zorgen dat de vijver in topconditie blijft verkeren.

GH waarde vijver meten

Het is belangrijk om van tijd tot tijd de gh waarde van het vijverwater te meten. De GH waarde is naast de kh waarde en de ph waarde een indicatie van de kwaliteit van het vijverwater.

gh waarde vijver

Als de waarde op peil is, betekent dit in feite dat u de ideale omgeving heeft voor de groei van vijverplanten of waterplanten.

Als bijvoorbeeld zuurstofplanten niet groeien, is dit vaak aan een te laag peil van de gh waarde te wijten.

Een te lage gh waarde in de vijver kan ertoe leiden dat u vijverplanten slecht groeien. Een te hoge waarde komt bijna niet voor en dus hoeft u daar ook niet bang voor te zijn.

Met name voor zuurstofplanten is een goede gh waarde belangrijk.

De kans op algengroei, bijvoorbeeld zweefalg, zal bij een lage waarde aanmerkelijk toenemen. Groen vijverwater kent dus ook vaak een veel te lage gh waarde.

(excuses voor de kwaliteit van de video)

Oorzaak lage gh waarde

In feite kunt u er niets aan doen dat de waarde in uw vijver onder het gewenste niveau komt. Door invloeden van buitenaf zal de gh waarde automatisch afnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan :

 • Regen
 • Sneeuw
 • Hagel

Regenwater hebben we in Nederland en België natuurlijk genoeg, vandaar dat, nadat uw vijverwater bijvoorbeeld met kraanwater is gevuld, door regeninval de gh waarde lager zal worden.

Maatregelen met een lage gh waarde

Als u eenmaal geconstateerd heeft dat het vijverwater een te lage gh waarde heeft, is het verstandig om dit op niveau te brengen.

Op niveau brengen betekent dus dat u de gh waarde gaat verhogen naar minimaal 8, maar beter is om dit naar 10 of 12 te brengen. Er zijn een tweetal manieren om tot stand te brengen :

 • Vijverwater verversen
 • GH plus toevoegen

Als u besluit om het vijverwater te gaan verversen is het wel belangrijk om dit met beleid en voorzichtigheid uit te voeren. Zeker bij koi vijvers is dit van belang !

Lees ook : vijverwater verversen.

Door leidingwater toe te voegen aan het vijverwater, verhoogt u wellicht de hardheid van het water. De gemiddelde dH waarde (de Duitse norm voor gH) in Nederland is 10 of hoger. Dit is vaak ruim voldoende om het peil hoger te krijgen. Wat is de waarde in uw gemeente of plaats ?

Gh plus producten is de meest gebruikelijke manier om het gh gehalte in het vijverwater te verhogen. Als u dus problemen bemerkt, bijvoorbeeld omdat vijverplanten niet meer groeien of dat de vijver helemaal groen wordt, is het toevoegen van gh plus een manier om de waarde omhoog te brengen.

Vijverwater testen

Het is belangrijk om vijverwater van tijd tot tijd te testen. Doe dit bijvoorbeeld 1 x per maand en voer tegelijkertijd een aantal belangrijke tests uit met behulp van een test set kit van Colombo.

Test dus bijvoorbeeld :

 • GH
 • KH
 • PH
 • Ammonium (NH4)
 • Ammoniak (NH3)
 • Nitriet

standaard elke maand. Op die manier monitort u de vijver en bent u er zeker van dat u tijdig maatregelen kunt treffen, mochten er zich afwijkingen voordoen.

Een goede kwaliteit van het vijverwater is prioriteit 1 als u een serieuze vijver liefhebber bent !

Laatste Berichten