gh waarde vijver te laag feat

GH waarde vijver te laag

Wat gebeurd er als de gh waarde (totale of gezamenlijke hardheid van het water) in de vijver te laag is ? Er kunnen nogal wat problemen ontstaan die we in dit artikel uitvoerig willen gaan behandelen.

Wanneer is gh waarde in de vijver te laag ?

De GH waarde is te laag als deze onder 8 ‘graden’ komt. Dan wordt het tijd om er iets aan te doen.

Een goede gh waarde in de vijver of koivijver dient tussen 8 en 13 graden te liggen. Als u deze waarde bereikt, zal de kans op problemen aanmerkelijk kleiner worden.
Oorzaak van een te lage GH waarde

De oorzaak van een te lage GH waarde is simpel : de inval van regenwater in uw vijver zorgt ervoor dat u vijverwater geleidelijk aan zachter wordt.

Dit betekent dus dat u er zelfs niets aan kunt doen. (behalve dan om er voor te zorgen dat het GH gehalte weer verhoogd wordt van tijd tot tijd).

gh waarde vijver te laag

Hoe bepaalt u de GH waarde ?

De GH waarde kunt u eenvoudig meten met behulp van vijverwater testsetjes. (Link naar bol.com). Door de GH waarde test door middel van teststrips die u in het vijverwater houdt voor enige minuten en een bijbehorende kleurenkaart, bepaalt u snel en eenvoudig de GH waarde van de vijver.

Belangrijk is dus om uw vijverwater regelmatig te testen. Niet alleen op GH, maar ook andere belangrijke waterwaarden dienen getest te worden.

Wellicht is het daarom ook verstandiger om een Testset box aan te schaffen, waarmee u allerlei watertesten van tijd tot tijd zelf kunt uitvoeren. De Sera Aqua-Test Box is daarvan een goed voorbeeld (Link naar Bol.com)

Problemen met een te lage GH waarde

Het meest voorkomende probleem als de GH waarde te laag is zijn niet groeiende waterplanten of zuurstofplanten.

Het spreekt voor zich dat zuurstofplanten essentieel zijn voor een gezonde vijver en dat u er dus eigenlijk alles aan moet doen om het ‘vijverklimaat’ optimaal te houden.

Ook kan een te lage GH waarde zorgen voor algen in uw vijver. Het gevolg is dan dat de vijver helemaal groen wordt en u wellicht nauwelijks de vijvervissen nog kunt zien.

Ook dit is natuurlijk niet iets wat een vijverliefhebber graag ziet en dus is het zaak om de vijver altijd in goede conditie te houden.

Door de algen die het vijverwater troebel zullen maken, die de biologische balans in de vijver zoek. Dit kan dus indirect gevaar opleveren voor uw vijvervissen.

Beste manieren om GH waarde omhoog te brengen

Hoe kun je de GH waarde (snel) verhogen ?

  • De snelste en veiligste manier is GH plus toevoegen aan het vijver water
  • Daarnaast kunt u denken aan Mineral Clay of Takazumi Clay
  • Ook zijn er mensen die oesterschelpen in het water leggen

Voor- en najaar

Met name in het voorjaar is het belangrijk dat uw GH waarde op peil is of op peil gebracht wordt. Zorg er dus voor dat uw waterwaarde goed zijn als het vijver seizoen begint.

Verhoog de GH waarde naar een waarde tussen 8 en 13 door middel van GH plus. Door het toevoegen van GH Plus, zorgt u er op een snelle manier voor dat het vijverwater op de gewenste waarde gebracht wordt.

Dit zal daarna de plantengroei in uw vijver bevorderen en zal er voor kunnen zorgen dat overmatige algengroei in de vijver uitblijft.

Ook in het najaar is het belangrijk om vijverwater testen uit te voeren en de GH waarde goed te controleren. Ook nu verhoogd u de GH waarde, als deze een te lage waarde heeft bij de controle.
Andere manieren ?

Zijn er andere manieren om de GH waarde omhoog brengen ? Jazeker ! Zo kunt u ook kiezen voor Mineral Clay of Takazumi Clay.

Mineral Clay is vrij lastig verkrijgbaar, maar Takazumi Clay kunt u bijvoorbeeld via Bol.com aanschaffen.

Ook oesterschelpen zouden de GH waarde natuurlijk kunnen verhogen.

Eerlijk is eerlijk : ik heb dit nog nooit geprobeerd, dus kan ik daar eigenlijk niets over zeggen. Ik denk dat het meer een middel is voor aquaria en dus niet voor vijvers.

Als er mensen zijn die deze methode toepassen hoor ik dat graag in een reactie onderaan dit artikel.

Moet ik water gaan verversen ?

Nee, dat hoeft eigenlijk niet. Hoewel de GH waarde van kraanwater over het algemeen zeer goed is, is dit niet noodzakelijk.

Gewoon GH plus toevoegen in plaats van leidingwater is relatief makkelijker en veiliger. Als u vijverwater gaat verversen kan dit een shock effect geven bij uw vijvervissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *