Een goede fonteinpomp voor een mooie fontein


Een goede fonteinpomp voor een mooie fontein kopen ga je meestal doen als je een fontein in de vijver wilt hebben. Er zijn losse fonteinpompen die het water stuwen naar de fontein en op deze manier kunt u allerlei effecten in het vijverwater creëren. Daarnaast zijn er complete sets verkrijgbaar. Een overzicht ….

De goede fonteinpomp zorgt ervoor dat het water onder druk omhoog spuit waardoor het gewenste effect kan worden bereikt. Toch zien we vaak dat de verkeerde keuzes gemaakt worden. U dient dus wat meer te weten over de fonteinpomp voordat u tot koop overgaat. In dit artikel op vijverwereld.com gaan we wat meer vertellen over de fontein pomp.

Wat is eigenlijk een goede fonteinpomp ?

Als je op zoek bent naar een goede fonteinpomp, heb je ontzettend veel mogelijkheden. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten fonteinpompen te koop. Ook zijn er voldoende merken waaruit u kunt kiezen. Er zitten dus ook nogal wat prijsverschillen in het bestaande assortiment.

Het snelste klaar bent u met de complete sets van Hozelock. (Bekijk het nu via BOL)

Toch hebben de prijsverschillen ook een ander nut. In de meeste gevallen zijn de fonteinpompen met een krachtige stuwkracht duurder. Ze hebben bovendien vaak ook meer accessoires – verschillende sproeikoppen – die u erbij aan kunt schaffen.
De regelbare modellen, waarbij u bijvoorbeeld de breedte en de hoogte van de fontein kunt instellen zijn over het algemeen ook wat duurder in aanschaf, maar bieden dus weer wat meer mogelijkheden.

Sommige kleine fonteinpompen hebben ook een filter mogelijkheid. Ze zorgen er dan tevens voor dat de ingebouwde filter het vijverwater ook reinigt. Toch raden wij u niet aan om een fonteinpomp met filter te kopen en deze hoofdzakelijk als vijverfilter te gebruiken. De inhoud van de vijver moet dan heel gering zijn wil de filter effect sorteren.

Stevigheid

De fontein dient stevig in de vijver te staan. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de kracht die de fonteinpomp veroorzaakt als het water naar de sproeikop wordt gestuwd. U kunt ervoor kiezen om de pomp op de bodem te plaatsen of op een ander niveau in de vijver neer te zetten. Belangrijk is echter dat de basis altijd ‘stevig’ verankerd staat, zodat de fonteinpomp op volle kracht niet beweegt. Op deze manier worden de mooiste effecten van de sproeikop gerealiseerd.

Fontein SproeikopEen goede fonteinpomp en bijbehorende sproeikop

Niet elke sproeikop is geschikt. Ook een sproeikop heeft in veel gevallen een maximale capaciteit die verwerkt kan worden. Heeft u bijvoorbeeld een fonteinpomp die max. 10.000 liter per uur kan verpompen, dan moet u zich ervan verzekeren dat de gebruikte sproeikop zich kan meten aan deze maximale capaciteit.

De meeste sproeikoppen die door goede fabrikanten op de markt gebracht worden geven goede specificaties van deze producten. Het is dus wel zaak om daar bij de aanschaf van een losse sproeikop aandacht aan te besteden.

Kant en klare fontein in de vijver

Deze modellen – die ook door vele fabrikanten worden aangeboden zijn relatief makkelijk te installeren en in gebruik te nemen. U hebt er dus snel plezier van door dit soort fonteinen als ‘plug and play’ apparaten worden verkocht.

Goede fonteinpomp kant en klaar

Voor de wat kleinere vijvers zijn dit soort fonteinen prima als van wat beweging en variatie houdt.

Wij hebben een selectie voor u gemaakt van kant en klare fonteinen (Link op bol.com)

Ook hier zijn grote prijsverschillen te onderscheiden en enige research voor de aanschaf is dus zeker de moeite waard. Er bestaan ook zeker verschillen in de kwaliteit. Ook is het interessant om de garantie van de verschillende modellen en merken goed na te lopen, voordat u tot aanschaf overgaat.

Waarom eigenlijk een fontein in je vijver ?

Een fontein in je vijver geeft natuurlijk wat meer leven in je vijver en in de tuin. Je brengt door middel van de fonteinpomp het vijverwater continue in beweging.

Afwisseling en leven

Over het algemeen wordt dit als rustgevend ervaren, alhoewel ik ook de ervaring heb dat een wat vervelende buurman aan de deur kwam klagen over het – overigens minimaal – kletterende water.

Extra zuurstof

Toch heeft een fontein in de vijver ook nog een andere belangrijke functie. Door de uitstoot van het water ‘los’ te laten en in contact met zuurstof te brengen, zorgt u er ook meteen voor dat dat zuurstof aan het water wordt toegevoegd.

Het vijverwater dat door de fonteinpomp wordt aangezogen heeft dus een lager zuurstofgehalte als het water dat terugvalt in de vijver doordat het in buiten de vijver is gebracht bijvoorbeeld door middel van een goede sproeikop.

Continue in beweging

Een ander bijkomend voordeel is dat het vijverwater continue in beweging blijft. U kunt de fontein dus ook gebruiken als middel om de vijver ‘open te houden’ bijvoorbeeld bij vorst in de winter. Door de vijver open te houden kunnen gassen en afvalstoffen op een natuurlijke manier ‘verdampen’.
Aanbieders / merken fonteinpompen

Er zijn diverse goede merken die fonteinpompen in hun programma hebben opgenomen. We noemen er enkele :

  • Oase
  • Hozelock
  • Ubbink
  • Messner
  • Velda

Het zijn allemaal gerenoveerde merken die allemaal in de vijvertechniek hun sporen verdiend hebben. Prijstechnisch zijn er verschillen, maar de producten die deze merken aanbieden zijn allemaal kwaliteitsproducten te noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts