vijver in de winter

Een vijver in de winter

Een vijver in de winter geeft over het algemeen weinig plezier. De meeste vijvers zijn op hun mooist in de zomerperiode. Toch begint het seizoen al in de winter ….

De vijver in de winter : rustperiode !

Een vijver in de winter  lijkt op een dooie boel ! De winter is voor veel vijver liefhebbers nou niet de leukste periode. Er gebeurd schijnbaar weinig.

Vissen liggen vaak stil en de vijverplanten zijn inmiddels afgestorven.  Nadat u de vijver winterklaar hebt gemaakt, treedt een periode van rust in. De vijvervissen gaan de winter door in een soort van winterslaap.

Toch is de winter enorm belangrijk voor de vijver. Na een vol ‘seizoen’ is voor vissen en planten tijd om echt te rusten, zodat ze er volgend jaar weer volop tegenaan kunnen.

Rust, betekent in dit geval ook echt rust ! Laat dus de vijver, nadat u deze winterklaar heeft gemaakt ook echt met rust.

Belangrijk daarbij is wel dat de waterwaarden op orde zijn voordat de winter definitief invalt.Ijs op de vijver… Wat nu ?

Als er ijs op de vijver komt is de buitentemperatuur vaak onder nul gedaald. Een dichtgevroren vijver betekent dat er nog minder zuurstof in het vijverwater zit. Een goede luchtpomp aanschaffen (link Bol.com) is een prima oplossing.

Doordat zuurstofplanten ook niet meer groeien en dus ook die geen zuurstof meer toevoegen aan het vijverwater, is het verstandiger om er voor te zorgen dat de vijver altijd open blijft.

Dit kunt u al bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een waterval in de vijver of door een luchtpomp met bruissteen te gebruiken. Op deze manier zult u voorkomen dat de vijver niet dicht zal vriezen.

Als u te laat bent en de vijver is al helemaal bedekt met ijs is het beter om helemaal niets te doen ! Ga dus zeker niet hakken of kapot slaan.

Door het hakken van een wak zult u de rust bij de vissen dusdanig kunnen verstoren dat ze zeer veel stress krijgen, maar alle nare gevolgen van dien. Niet doen dus en alles met rust laten.

Een veilige manier om toch een gat in de ijskap op de vijver te maken is bijvoorbeeld door een pan met kokend water op het ijsoppervlak te plaatsen.

Het omliggende ijs zal smelten en uiteindelijk zorgen voor een wak in de vijver. Op deze manier verstoort u niet de rust van de vissen.

Moet je een vijver ijsvrij houden ?

Nee, je hoeft een vijver niet helemaal ijsvrij te houden. Ik raad wel aan om er voor te zorgen dat de vijver constant open blijft en dus niet helemaal kan dichtvriezen.

Een goede luchtpomp met bruissteen (Link naar Bol.com) is vaak al voldoende om de vijver open te houden.

Ook is het mogelijk om een complete luchtpomp (met toebehoren) op zonne energie (link naar Bol.com) aan te schaffen.

vijver ijsvrij houden

Ijsvrij houden met behulp van piepschuim

Je kunt ook creatief zijn en met behulp van piepschuim de vijver ijsvrij houden. Dit kun je doen door de hele vijver te bedekken (makkelijk te doen als je een rechte of rechthoekige vijver hebt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook ook stukken piepschuim in de vijver leggen.

Nadeel is wel dat het piepschuim vast kan vriezen in het ijs. Bovendien bevat piepschuim giftige stoffen hetgeen weer schadelijk kan zijn voor uw vijvervissen.

Een ijsvrijhouder ?

Ijsvrijhouders zijn verkrijgbaar. Het zijn verwarmingselementen die met behulp van elektriciteit verwarmd worden en in het vijverwater drijven. Ze werken op zich prima en zorgen er dus voor dat de vijver niet helemaal dicht kan vriezen.

Ijsvrijhouder vijver

Een Velda ijsvrijhouder (link Bol.com) kunt u online bestellen en heeft u morgen in huis !

Waarom moet ik de vijver open houden ?

Het is veiliger om de vijver constant open te houden.

Ten eerste zorgt u ervoor dat er voldoende zuurstof in de vijver aanwezig blijft voor de vijvervissen.

Zorg er bovendien voor dat de vijver open blijft in de winter waardoor gasvorming onder het ijs voorkomen wordt.

Een dikke ijskap op de vijver kan namelijk voor schadelijke gasvorming zorgen die de gezondheid van uw vijvervissen in gevaar kan brengen.

Door de vijver open te houden voorkomt u dus deze gasvorming. Door de vijver continue te beluchten is dit dus mogelijk, zonder dat u moet gaat hakken.Het voeren van vissen

In de winter hoeft u vissen in de vijver natuurlijk niet te voeren. Zodra de watertemperatuur onder de 6 a 7 graden Celcius zakt, zullen de vijvervissen er ook niet meer om ‘vragen’, maar rustig blijven liggen.

De spijsvertering bij vissen werkt bij deze temperaturen ook niet meer. Als er zich ijs op de vijver bevindt hoeft u zich al helemaal geen zorgen te maken ten aanzien van het voeren.

De vissen leven bij watertemperaturen onder 6 a 7 graden op hun reserves en dienen dus ook niet bijgevoerd te worden.

Als u vijververwarming heeft en de minimum temperatuur instelt op 6 graden Celcius, zal de verwarming ervoor zorgen dat de temperatuur van het vijverwater nimmer onder deze temperatuur zal komen.

De vijvervissen krijgen dan toch hun rust en de vijver zal daardoor tevens ijsvrij blijven.

Sneeuw op het ijs van de vijver

Als de vijver grotendeels bevroren is en het daarbij ook nog eens heeft gesneeuwd, is het beter om de sneeuw voorzichtig van het ijs te halen.

Door het pak sneeuw wordt de vijver ook nog eens extra donker en vandaar dat u kunt overwegen om de sneeuw te verwijderen.

Sneeuw op het ijs van de vijver

Doe dit ook weer op een manier waarbij u de vissen absoluut niet stoort tijdens hun winterslaap.

Veeg dus voorzichtig, zonder teveel geluid en trillingen de sneeuw van het ijs af. Gebruik dus een veger en geen sneeuwschuiver !

Wat te doen met de vijverpomp en vijverfilter ?

Laat uw vijverfilter en vijverpomp in de winter gewoon aanstaan !

Veel mensen denken dat vijverfilter en pomp in de winter uitgezet kunnen worden, maar probeer alles gewoon door te laten draaien tijdens de winter.

Natuurlijk moet u er daarbij wel op letten dat alles intact blijft en dat leidingen en pomp niet kapot kunnen vriezen.

Zeker bij strenge winters (maar wanneer hebben we die nog ?) is het kapot vriezen een risico. Isoleer zo nodig de slangen van en naar de vijver en plaats de vijverpomp op het diepste punt in de vijver.

Normaliter kan een vijverpomp die voldoende diep is geplaatst niet snel stuk vriezen.

Probeer de vijverfilter vorstvrij te houden en plaats deze in een vorstvrije ruimte indien mogelijk. Op deze manier zorgt u ervoor dat het bacterieleven in de vijverfilter zoveel mogelijk in leven blijft.

Door de lage temperaturen zullen er al minder bacteriën aanwezig zijn. De meeste zullen afsterven en slechts enkele zullen overleven.

Probeer deze te behouden en laat vijverpomp en vijverfilter dus de gehele winterperiode gewoon aan staan.

Een goede vijververwarming aanschaffen die automatisch aanspringt als het vijverwater een bepaalde ingestelde temperatuur bereikt, is natuurlijk ook een goede optie.

Wak in de vijver houden

Een wak in de vijver houden is dus altijd goed. Het voorkomt dat er zich schadelijke stoffen onder het ijs kunnen gaan vormen.

Open houden van de vijver door middel van een wak is eenvoudig te realiseren door middel van een beluchtingspomp.

De vijver afdekken in de winter

Ook is het natuurlijk mogelijk om de vijver af te dekken door middel van een isolerende noppenfolie. Bij strenge vorst zal echter ook de noppenfolie vast kunnen vriezen in het water.

Afdekken met isolerende dakplaten kan ook, maar dan ziet u natuurlijk niets meer van de vijver gedurende de tijd dat de platen op de vijver liggen. Het zal wel werken !

Samenvatting vijver in de winter

Het is dus niet zo moeilijk om de winterperiode goed door te komen. Zorg dat je er klaar voor bent zodat de vissen optimaal tot rust komen.

Heeft u nog vragen ? Stel ze dan gerust en ik zal deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

2 thoughts on “Een vijver in de winter

  1. Met een overloop in de vijver kan ik de vijverpomp/filter toch niet aan laten staan, dacht ik zo.. Ik heb ze daarom maar uitgezet en de beluchtingsbelletjes aan laten staan.

    Met vriendelijke groet,

    Patricia Halders-Bosch

    1. Hallo Patricia,
      Dat ligt er een beetje aan hoe je overloop eruit ziet. Ik kan dit dus eigenlijk zo niet beoordelen. Als het een ondiepe overloop is, waarbij het water ook nog eens langzaam stroomt, is het misschien beter om alles af te koppelen en binnen te zetten (vorstvrij) tijdens vorst. Als er wel een redelijke stroming door de overloop ‘loopt’ is dit misschien niet noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *