Draadalgen bestrijden


U heeft gezocht op draadalg bestrijden. We kunnen ons voorstellen dat draadalgen in de vijver een probleem vormen. Toch is het hebben van draadalg in de vijver geen slechte zaak. Doordat draadalgen aanwezig zijn in de vijver geeft dit een indicatie dat de waterkwaliteit van de vijver over het algemeen in orde is.

Toch willen graag geen draadalg in de vijver en zeker niet als de draadalgen de vijver overwoekeren. In dit artikel geven we aan hoe hier mee om te gaan en wat u eraan kunt doen om minder of geen draadalgen in de vijver te hebben.

draadalgen bestrijden

Draadalgen bestrijden ? Hoe doe je dat ?

Er zijn diverse manieren om de draadalgen te lijf te gaan. We geven een opsomming:

  • Met de hand draadalgen verwijderen
  • Met een product
  • Natuurlijke manier

Leestip : Algen in vijver

Handmatig verwijderen van draadalgen

Dit is de manier die het meest wordt toegepast. De draadalgen worden met de hand uit de vijver gehaald en daardoor heeft u minder draadalg in de vijver.

Daarnaast kan bijvoorbeeld met behulp van een hark veel draadalg ui de vijver gehaald worden. Deze manier is wellicht nog effectiever dan draadalgen met de hand uit de vijver ‘trekken’.

Draadalg bestrijden met poeder

U kunt ook de draadalg te lijf gaan met een poeder (geheel biologisch, dus zonder gevaar voor de vijvervissen). Normaliter is het gebruik van het poeder 1 x per jaar noodzakelijk om de draadalg in de vijver in bedwang te houden.

algisin tegen draagalgen

Algisin is een volledig biologisch product dat direct de draadalg zal aanpakken. Na enkele dagen zullen de lange draadalgen langzaam afsterven in de vijver. Na circa een week zult u zien dat de lange draadalgen in de vijver helemaal verdwenen zijn.

Bestel nu direct AlgisinOpens in a new tab. online bij Bol.com

Natuurlijke manier

Draadalgen op een natuurlijke manier tegengaan is eigenlijk alleen maar een kwestie dat u zorgt voor wat betreft de voeding in de vijver. Draadalg is eigenlijk een plant. Als plant heeft deze voeding nodig en door vijverplanten te planten die dezelfde voeding vragen als de draadalgen, zorgt u ervoor dat de draadalg concurrentie krijgt en dat dus de voeding moet worden verdeeld.

U kunt de draadalgen bestrijden door middel van het planten van irissen in de vijver. De iris vraagt exact dezelfde voeding als draadalgen. De iris is een oeverplant en is – in bloei – bijzonder fraai.

Vragen over draadalgen

Is draadalg gevaarlijk ?

Draadalg is absoluut niet gevaarlijk voor de vissen in de vijver of voor mensen. Het is alleen lastig. De draadalg kunnen gaan overwoekeren, waardoor andere vijverplanten geen kans meer krijgen om te groeien. Daarnaast kan draadalg zorgen voor verstoppingen van de vijverpomp, waardoor het vijverfilter niet meer naar behoren kan functioneren.

Hoe ziet draadalg eruit ?

Draadalgen zien eruit als lange groene slierten. (zie foto onder). Meestal hechten de draadalgen zich aan de wand van de vijver en groeien daarna snel (bij de juiste voeding). Na verloop van tijd worden de draadalgen erg lang en kunnen ze door de hele vijver groeien.

Is draadalg goed ?

Eigenlijk is het goed dat u draadalg in de vijver hebt. U zult zien dat de helder vaak kraakhelder is als u ook draadalg in de vijver hebt. Dit betekent dus dat de waterkwaliteit van de vijver uitstekend zal zijn en dit is dan ook de reden waarom de draadalgen zo lang zijn en dus enorm groeien.

Hoe krijg je draadalg uit de vijver ?

Er zijn een aantal manieren om draadalg uit de vijver te krijgen; u kunt met de hand de draadalg verwijderen. Vaak is dit echter niet de oplossing. De draadalg zal daarna weer snel aangroeien. Een tweede manier is de draadalg bestrijden met een biologisch product (Algisin), waardoor de draadalgen zullen afsterven. De derde manier is zorgen voor concurrentie voor wat betreft voeding van de draadalgen. Plaats bijvoorbeeld irissen in de oever van de vijver en de draadalgen zullen daarna spoedig afnemen.

Draadalgen bestrijden met zout ?

Er zijn mensen die de draagalgen te lijf gaan door zout in de het vijverwater toe te voegen. Het spreekt voor zich dat dit natuurlijk niet de oplossing is.

Door het toevoegen van zout aan het vijverwater verstoort u het evenwicht in de vijver. Vijvers hebben altijd zoet water (kraanwater) en door zout toe te voegen kan dit serieuze problemen voor uw vijvervissen en vijverplanten opleveren.

Draadalgen bestrijden met zout is dus niet de oplossing !

Draadalgen bestrijden met kalk

Ook kalk is niet de oplossing om draadalgen in de vijver te bestrijden. Ook kalk zal voor een verstoring zorgen in de vijver.

Toch wordt het veel toegepast. Dit heeft te maken met het toevoegen van voedingsstoffen voor vijverplanten, waarbij men het idee heeft dat de vijver- of waterplanten meer kalk nodig hebben.

Ook dan adviseren wij om hier deskundig advies over in te winnen en producten te gebruiken die de voedingswaarde voor vijverplanten verhogen te gebruiken en dus zeker niet zomaar kalk aan het vijverwater toe te voegen.

Draadalgen bestrijden met kalk is dus ook niet de oplossing om van overwoekerende draadalg af te komen.

Draadalgen bestrijden in koivijver

Draadalgen kunnen ook voorkomen in een koivijver. Nogmaals : het hebben van draadalgen zegt ook iets over de waterkwaliteit. Als u draadalg in een koivijver heeft, betekent het dat de kwaliteit van het koivijver water vaak uitstekend zal zijn !

Toch willen we de draadalgen bestrijden in de koivijver. De beste manier is om Algisin poederOpens in a new tab. te gebruiken en dit toe te voegen aan het vijverwater. (Link naar Bol.com)

De draadalgen in de koivijver worden na enige dagen bruin van kleur en zullen daarna afsterven.

Draadalgen bestrijden in een koivijver doet u dus door middel van Algisin.

Als de koijver gebruik maakt van een plantenfilter, kunt u ook irissen in de plantenfilter plaatsen. De irissen vormen dan een concurrent van de draadalgen. De draadalgen zullen minder voeding krijgen en dus ‘natuurlijk’ verminderen.

Draadalgen bestrijden samenvatting

Wij hebben geprobeerd om u te helpen met draadalgen bestrijden. We hebben diverse manieren aangegeven die u snel van draadalgen in de vijver af kunnen helpen.

Daarnaast hebben we aangegeven hoe het bestrijden van draadalg met zout en kalk vermeden moet worden omdat de balans in de vijver ernstig verstoord kan raken.

Tot slot gingen we in op het bestrijden van draadalg in een koivijver.

Mocht u opmerkingen hebben, horen we dat graag !

Laatste Berichten