Draadalgen bestrijden met zout : helpt dat ?


draadalgen bestrijden met zout

Kun je draadalgen bestrijden met zout ? We krijgen vaak deze vraag. Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel op vijverwereld.com

Draadalgen bestrijden met zout : niet doen dus !

Kun je draadalgen bestrijden met zout ? Veel mensen hebben last van algen in de vijver. Het lijkt erop dat algen verwijderen uit de vijver een nationale sport aan het worden is.

Dit artikel gaat dus alleen over draadalgen.We kunnen kort zijn : het helpt niet en je kunt er bovendien een hele hoop schade mee aanrichten in de vijver. Niet doen dus is het advies. Lees hieronder welk product je wel kunt gebruiken zonder dat de balans in de vijver wordt verstoord.

Draadalgen bestrijden met zout kan ervoor zorgen dat de biologische balans in de vijver aangetast wordt of zelfs helemaal verdwijnt. De problemen zijn dan helemaal niet meer te overzien. Bovendien maakt het ook nog eens een groot verschil welk zout je zou moeten gebruiken. Stel je eens voor : je hebt een mooie vijver met dure koi. Draadalg bestrijden in een koivijver ga je dus zeker niet doen met een zoutoplossing.
Veel soorten zout zijn simpelweg niet zuiver genoeg om zo maar even in de vijver te kiepen. Niet doen dus. Er zijn veel betere en effectievere methoden. Draadalgen bestrijden met zout is echt het laatste wat je zou moeten doen !

Lees ook eens : Draadalg verwijderen

Nog belangrijker : Wat werkt wel goed ?

Als u draadalg wilt gaan bestrijden in de vijver is zou dus niet de oplossing. Maar wat werkt wel ? Er is een bijzonder goed BIOLOGISCH middel verkrijgbaar dat u direct kunt bestellen.

Pond Support Anti Draadalg (Link via Bol.com) is veilig in gebruik !

Draadalg bestrijden in de vijver

Wat zijn eigenlijk draadalgen ?

Draadalgen zijn lange groene slierten algen, die zich meestal aan de randen van de vijver of van andere objecten in de vijver bevinden. Draadalgen zijn – in tegenstelling tot zweefalgen – eigenlijk gewone vijverplanten. Er is een duidelijke oorzaak aan te wijzen waarom ze zo hard groeien : teveel voeding en zuurstof.

Als u te maken heeft met veel draadalgen in de vijver zult u merken dat de vijver ook vaak kraakhelder is. Dit komt doordat de draadalgen werkelijk alles uit het water halen om te groeien en vandaar dat de vijver zo helder is. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat draadalgen bijdragen aan een prima heldere vijver.

Draadalgen zijn overigens niet schadelijk voor uw vijvervissen.

draadalgen bestrijden met zout

De oorzaak van draadalgen

De oorzaak van draadalgen is dus vaak een combinatie van teveel (biologische) afvalstoffen in het vijverwater en een overschot aan zuurstof. Een beetje zon erbij en u hebt het ideale recept voor een explosie van draadalgen.

Het evenwicht in de vijver is dus verstoord en daardoor groeien de draadalgen sneller als andere vijverplanten. Hierdoor wordt de groei van andere vijverplanten misschien belemmerd en kan de vijverpomp verstopt raken. Bovendien zul je vaker de vijverfilter schoonmaken – door alleen de draadalgen te verwijderen. In veel gevallen betekent dit met name het teveel aan afvalstoffen een voedselbron is voor de draadalgen.

Kortom : de afvalstoffen worden onvoldoende afgebroken door de vijverfilter of u voert simpelweg te veel. Dat is de echte reden voor draadalgen (in combinatie met warmer weer en zuurstofrijk water). Een structurele oplossing moet dan ook hier gezocht worden en dus niet door zoutoplossingen in het water te gooien.

Waarom eigenlijk de draadalgen bestrijden ?

U moet dus iets veranderen om de groei van draadalgen tegen te gaan en meestal ligt een oplossing dus dichterbij als u denkt. Het is dus veel beter om dit structureel aan te pakken dan de draadalgen te bestrijden met zout. U heeft immers een zoetwater vijver. Zout erbij doen kan echt tot veel problemen leiden en is dus zeker geen structurele oplossing.

Als je echt veel last hebt van draadalgen is het raadzaam om er iets aan te doen. De draadalgen zullen vijverplanten kunnen overwoekeren en zelfs voor verstoppingen van de vijverpomp of afvoeren zorgen.

Op zich is het hebben van draadalgen dus niet zo erg, maar als het tot overlast wordt is het tijd om in te grijpen.

Natuurlijke bestrijding van draadalgen

De beste manier is een natuurlijke bestrijden van draadalgen. Het tast het evenwicht in de vijver niet aan en uw vijvervissen zullen zich niet wezenloos schrikken als u de behandeling begint. Want dat is een ander groot risico als u met zout aan de slag gaat. Uw vissen zijn natuurlijk helemaal niet gewend aan zout en dit kan tot grote stress leiden.

Het is dus veel beter om een structurele natuurlijke bestrijding van draadalgen op te pakken. Daardoor zullen de draadalgen geleidelijk ook verdwijnen en bovendien zullen ze daarna veel vaker gewoon wegblijven doordat u structureel wat heeft veranderd.

Volg het volgende stappen plan

Om de draadalgen effectief en structureel te bestrijden dient een soort van stappen plan doorlopen te worden. Het is belangrijk om alle stappen te doorlopen om succesvol draadalgen uit de vijver te houden.
Met behulp van een natuurlijk, biologisch product worden de draadalgen uiteindelijk afgebroken. Uw vijvervissen hebben daar totaal geen last van en bovendien blijft de natuurlijke balans in uw vijver behouden door dit product te gebruiken.

Stap 1 – Verwijder zoveel mogelijk de draadalgen met de hand uit de vijver. Knip de lange draden gewoon door en gooi ze weg buiten de vijver. Een andere manier is dat u dit werk met behulp van een stevige hark doet en de lange draden met een flinke ruk uit de vijver trekt.

Stap 2 – Zorg voor een goede hardheid van het vijverwater. In bijna alle vijvers is de hardheid van het water veel te laag. Dit komt doordat bijvoorbeeld regenwater dat in de vijver terecht komt voor een lager hardheidspercentage zorgt.

Bij een te lage hardheid groeien zuurstofplanten nauwelijks of helemaal niet meer. Dus liever wat harder vijverwater dan te zacht. Door middel van een simpele vijverwater test weet u snel de waarde.

Stap 3 – Zorg voor voldoende zuurstofplanten in de vijver. De zuurstofplanten nemen dezelfde voedingsstoffen op uit uw vijver als draadalgen. Door veel meer zuurstofplanten in de vijver te hebben, zorgt u er dus voor dat er minder voeding overblijft voor de draadalgen.

Stap 4 – Nabehandeling van de draadalgen doet u met een biologisch product. Dit product zorgt ervoor dat de draadalgen die overgebleven zijn en die dus lastiger te verwijderen zijn afsterven.

Dit biologische product (Direct online bestellen via Bol.com – dus veilig en snel) is veilig voor vis en plant en richt dus geen verdere schade aan in uw vijver. Het is dus veel beter om dit product te gebruiken dan draadalgen met zout te bestrijden en bovendien ook nog veel effectiever.

Laatste Berichten