draadalg verwijderen uit vijver feat

Hoe kun je draadalg verwijderen uit de vijver ?

Groene draadalg verwijderen uit de vijver kan een zeer frustrerend werkje worden. Steeds als u denkt : “Nu heb ik het meeste”, groeit de draadalg weer in volle hevigheid door. Hoe kun dit nu het beste aanpakken en voorkomen ?

Draadalgen verwijderen uit de vijver

Er zijn een aantal manieren om draadalgen uit de vijver te verwijderen en te bestrijden. Allereerst kunt u ervoor kiezen om het handmatig te doen.

Dit kan echter een hele opgave zijn. U trekt de hardnekkige draadalgen los van de vijverfolie of van de planten. Het risico bestaat dan echter wel dat u alles kapot trekt.
Een tweede manier is bestrijden met behulp van een anti alg product dat u aan het vijverwater toevoegt.

Een middel tegen draadalgen in de vijver is bijvoorbeeld Colombo Algisin. Dit is verreweg de beste en meest effectieve middel tegen draadalgen.

Dit product is in poeder vorm beschikbaar en werkt dus echt tegen draadalgen.

draadalg verwijderen uit vijver

Als u draadalgen wilt gaan bestrijden en verwijderen uit de vijver, is het goed om te weten waardoor het nu eigenlijk komt dat u last heeft van draadalg.

Niet doen :

Wat niet helpt : Een uv lamp tegen draadalgen helpt dus niet. UV lampen dienen om zweefalgen in de vijver te vernietigen.

 

Reeds eerder gaven we aan dat draadalgen bestrijden met zout niet onze voorkeur heeft. Toch wordt dit veel gedaan. U verstoort de balans in het vijverwater als u met zout aan de slag gaat. Datzelfde geldt voor kalk of zeewierkalk oplossingen.

Waardoor ontstaat draadalg ?

Wat is nu de oorzaak van draadalgen in de vijver ?Draadalg is een plant ! Door een verstoring in het evenwicht in de vijver, krijgt deze plant (de draadalg) teveel voeding, licht en zuurstof.

Dit veroorzaakt als het ware een explosie van draadalgen in de vijver. Net zoals andere vijverplanten moet de draadalg voeding krijgen om te groeien.

Vaak is de hoofdoorzaak van draadalg gelegen in het feit dat u uw vijvervissen teveel voer heeft gegeven. Dit overtollige voedsel voor de vijvervissen is daarna de ideale voedingsbodem om draadalgen een kans te geven. Matig dus het voeren van uw vijvervissen.

Ook teveel zuurstof in het vijverwater kan leiden tot draadalgen. Als u bijvoorbeeld een luchtpomp in het vijver heeft liggen, zult u zien dat de draadalgen zich vaak hier vaak het meest laten zien.

Datzelfde geldt voor de waterval. Hier wordt veel zuurstof aan het water toegevoegd dat de kans op draadalg dus verhoogd.

In combinatie met voldoende licht in het vijverwater zullen de draadalgen vrij spel krijgen en heeft u binnen de kortste keren last van draadalg. Overigens kan het ook bij nieuwe of kleine vijvers voorkomen.

Draadalgen bestrijden in een koivijver

Vaak hebben koivijvers ook last van draadalg. Ook hier geldt dat een combinatie van zuurstof en overtollig voer vaak de oorzaak is van het probleem.

Voer uw koi niet meer als dat zij in vijf minuten op kunnen eten. Ook de afvalstoffen van koi en vijvervissen (ontlasting) dient als voedingsstof voor vijverplanten.

In koivijvers zijn meestal geen planten en dus is de kans groot dat door de afvalstoffen, draadalgen vrij spel krijgen.

Biologische oplossingen

Draadalg verwijderen op een biologische of natuurlijke wijze betekent in feite dat u probeert om het evenwicht in de vijver of koivijver terug te brengen.

Als middel kunt u dus Algisin gebruiken. Dit product is volkomen biologisch en dus veilig in gebruik en verkrijgbaar in 2.500 ltr en 5.000 ltr verpakking via Bol.com

middel tegen draadalgen vijver

De draadalg zal langzaam maar zeker afsterven en de resten blijven achter in het vijverfilter of – als u geen vijverfilter hebt – blijven achter op de bodem van de vijver. Het is dus een zeer effectieve manier om draadalgen te doden.

Draadalg etende vissen

Zijn er eigenlijk wel draadalg etende vissen ? Veel mensen denken dat de grondel een algeneter is, maar in de praktijk is dit dus niet het geval. Sterker nog : de grondel wordt in winkels vaak als algeneter verkocht !

De graskarper eet wel draadalgen. Maar het probleem dat een graskarper eigenlijk niet in uw vijver thuishoort. Ze groeien enorm en na een paar jaar ‘past’ deze vis letterlijk niet meer in uw vijver.

Datzelfde geldt voor de Sneep. Ook dat is eigenlijk geen vijvervis die in Nederlandse of Belgische vijvers thuishoort.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *