Draadalg Bestrijden Vijver


Draadalg kunnen een groot probleem vormen in uw vijver. Daarom is het goed de draadalg te bestrijden als de draadalgen de vijver ‘overnemen’ en gaan overwoekeren. De lange groene slierten in de vijver zullen andere vijverplanten kunnen verstikken.

Daarnaast kan de draadalg bijvoorbeeld uw vijverpomp als het ware ‘opeten’ en voor verstoppingen in de vijverpomp zorgen, waardoor de vijverfilter installatie minder, of zelfs helemaal niet meer functioneert. Algen in de vijver is natuurlijk nooit leuk

Tijd dus om er iets aan te gaan doen. Draadalgen bestrijden betekent dat u verdere groei tegengaat en bovendien in de toekomst ervoor zorgt dat de draadalg minder kans krijgen om tot een probleem uit te groeien.

Wat zijn draadalgen ?

Draadalgen in de vijver zijn gemakkelijk te herkennen. Draadalg is eigenlijk een waterplant. Net als andere water- en vijverplanten hebben wij zonlicht en voeding nodig om te kunnen groeien. Ze vormen lange groene slierten in de vijver die vaak door de hele vijver groeien. Vaak hechten de draadalgen zich vast aan de wanden van de vijver.

Als de draadalgen erg lang zijn kunnen ze de hele vijver overwoekeren, hetgeen kan betekenen dat andere vijverplanten geen ruimte meer krijgen om te groeien. Dan is het ook tijd om de draadalgen te gaan bestrijden in de vijver, omdat het evenwicht dan al verstoord is en dat er dus ingegrepen moet worden.

draadalgen bestrijden vijver

Draadalgen bestrijden in de vijver

Als u draadalg wilt gaan bestrijden in de vijver is het goed te weten wat het echte probleem of de echte problemen zijn. U raad het al: draadalg bestrijden in een vijver is een kwestie van meerdere factoren op orde krijgen. Kort gezegd komt het erop neer dat u :

  • Meer zuurstofplanten
  • De waterkwaliteit op orde brengt
  • Draadalgen gaan bestrijden

Meer zuurstofplanten

De afvalstoffen van uw vijvervissen, alsmede overtollig voer is de basis voor de groei van draadalgen. Het klinkt misschien raar, maar ook uw zuurstofplanten hebben dezelfde voedingstoffen nodig om te kunnen groeien en om zuurstof te produceren.

Wat er dus moet gebeuren is dat er meer zuurstofplanten in de vijver worden gezet, teneinde draadalgen veel minder kans te geven. Door meer zuurstofplanten in de vijver te zetten, zullen deze de voedingstoffen opeisen. Heeft u dus te weinig zuurstofplanten in de vijver, dan is de kans groter dat u een probleem met draadalgen krijgt.

In een natuurvijver is dat natuurlijk geen probleem, maar wel in een koivijver. In een koivijver bevinden zich geen vijverplanten, dus ook geen zuurstofplanten. Hoe kun je dan draadalgen bestrijden in een koivijver ?

We zullen binnenkort een apart artikel over schrijven over draadalg in de koivijver bestrijden, zodat ook een koivijver zonder draadalgen prima mogelijk is !

Waterkwaliteit op orde

Controleer altijd de waterkwaliteit door het vijverwater regelmatig te testen. Maar vaak zult u merken als u veel draadalgen in de vijver hebt, dat de waterkwaliteit goed te noemen is. Dat is natuurlijk ook een reden waarom de draadalgen hard groeien in de vijver. Maar voor zekerheid toch nog even controle van :

  • PH waarde : tussen 7 – 8
  • KH waarde : tussen 6 – 10
  • GH waarde : tussen 8 – 14

Draadalgen gaan bestrijden

Draadalgen echt bestrijden met een product ? Ja, het kan echt en het werkt ook prima !

Draadalgen bestrijden met Algisin van Colombo betekent dat de draadalgen zullen afsterven. Na enkele dagen zult u al resultaten zien en zullen de draadalgen bruin gaan kleuren. Dit bruin kleuren van de – doorgaans donkergroene – draadalgen, betekent dat ze zullen afsterven.

Na de eerste behandeling met Algisin, moet 14 daarna nogmaals Algisin gebruikt worden om de draadalgen goed te bestrijden. Houdt daar dus rekening mee als u een bestelling gaat plaatsen of dit product aanschaft in de winkel. Slechts 1 behandeling zal ten koste gaan van het (langdurig) resultaat.

Vijverfolie

Vijverfolie en draadalgen die zich daaraan hechten is geen zeldzaamheid. Draadalg handmatig verwijderen van vijverfolie kan tot lekkages leiden van de vijver. Draadalgen verwijderen van vijverfolie dient dus op een andere manier te gebeuren.

Thee

Jawel, we hebben deze methode vaker gehoord. Draadalgen bestrijden in de vijver met thee schijnt goed te gaan. In feite wordt de zuurgraad van het vijverwater door gebruik van thee verlaagd. Dit helpt dan natuurlijk alleen als de zuurgraad beduidend hoger is dan 7,5 – Is dit niet het geval, dan raden wij het gebruik van thee ten zeerste af.

Indien de thee inderdaad de zuurgraad zou verlagen, kan dit problemen bij uw vijvervissen geven. Het is dan zelfs beter om de draadalgen te laten staan of om een andere manier te zoeken om de draadalgen in de vijver te bestrijden.

Samenvatting draadalgen bestrijden

Draadalgen in de vijver hebben betekent over het algemeen dat de waterkwaliteit van het vijverwater goed te noemen is. Voor de zekerheid dient het vijverwater altijd even gecontroleerd te worden door middel van een vijverwater test.

Draadalgen bestrijden met zout, kalk of thee raden we ten zeerste af. Het zou de biologische balans in uw vijver kunnen verstoren en daardoor kunnen grotere problemen ontstaan.

Het beste middel tegen draadalgen is Algisin van Colombo. Het is eenvoudig online via Bol.com te bestellen.

 

 

Laatste Berichten