draadalgen verwijderen koi vijver

Draadalg bestrijden in koivijver

Hoe kun je nu het beste draadalg bestrijden in een koivijver ? Veel mensen hebben hier de nodige problemen mee en weten eigenlijk niet hoe ze dit probleem het beste kunnen aanpakken. Belangrijk is bovendien dat je weet hoe je draadalgen kunt voorkomen.
De meeste draadalgen groeien meestal aan de vijver wanden. De snelste manier om draadalgen te lijf te gaan is het gebruik van een goede algen killer. Aquaforte Alg-Stop werkt direct en is uiteraard biologisch verantwoord in het gebruik en zal ervoor zorgen dat alleen draadalgen worden aangepakt.

draadalg bestrijden in koivijver

Zout, azijn en kalk

Ook zijn er veel mensen die aan de slag gaan met zoutoplossingen, azijn of kalk. Draadalgen bestrijden met zout helpt niet. Voor azijn en kalk geldt hetzelfde. Algen bestrijden met kalk kan ervoor zorgen dat de gehele balans uit de vijver verdwijnt en dat kan ondere andere negatieve effecten hebben op uw vijvervissen of vijverplanten. Niet doen dus !

U brengt uw vijver en de inhoud ervan zelfs in gevaar als u met dit soort producten of stoffen aan de slag gaat.

Met name het biologisch evenwicht wordt enorm verstoord en zal misschien tot grotere problemen kunnen leiden.

Vissen

Er zijn draadalg etende vissen, maar het is maar de vraag of die al de draadalgen kunnen verwijderen.

In mijn beleving moet u dan wel heel vissen in uw vijver hebben die alleen maar draadalgen eten – als er sprake is van een ware explosie van draadalgen.

Hoe ontstaan draadalgen ?

Draadalg is een waterplant. Door dat deze vijverplant plotseling teveel voedingsstoffen krijgt – in combinatie met warmte en veel zuurstof – zal de draadalg explosief kunnen groeien.

Het is de belangrijk om het juiste evenwicht in de koivijver te hebben en te houden om draadalgen te voorkomen.

Draadalg groeit bijvoorbeeld erg goed in zacht vijverwater. Dit in tegenstelling tot de meeste vijverplanten die hard vijverwater nodig hebben.

Ze stellen dus veel lagere eisen aan de kwaliteit van het vijverwater dan andere planten. Dat is ook direct de reden waarom veel vijvers en dus ook koivijvers problemen met draadalg hebben.

In het begin zult u kleine groene sliertjes zien. Dit is het begin van de groei van het vijverplantje.

Als deze dus voldoende voeding, licht en warmte krijgt is de kans dat de vijverplant een probleem gaat worden, groot.

Als u niet tijdig ingrijpt kan het problemen geven voor de groei van andere vijverplanten omdat de draadalg deze helemaal inpalmt en overwoekerd. Geen fraai gezicht natuurlijk.

Weghalen met de hand

Als u eenmaal veel draadalgen in een koivijver heeft kan dit betekenen dat bijvoorbeeld uw vijverpomp en vijverfilter niet meer naar behoren functioneren. Zeker in koivijvers is dit natuurlijk van groot belang. Draadalgen verwijderen met de hand is dus wel aan te raden. Zweefalgen kun je niet handmatig verwijderen.

De draadalgen met de hand weghalen (afknippen) of verwijderen is dan een snelle methode om de overtollige groei te beperken.

Maar dan bent u natuurlijk nog niet klaar ! De draadalgen zullen razendsnel weer aangroeien en binnen enkele dagen heeft u weer hetzelfde probleem.

Draadalg bestrijden in een koivijver kan een hardnekkig probleem zijn.

Omdat er verder geen vijverplanten in de koivijver worden gehouden – de koi eten direct alle groen op – is er dus sprake van een disbalans.

Door alg-stop van Aqua Forte te gebruiken kunt u dit biologisch oplossen.

Tips tegen draadalgen

Over het algemeen is draadalg dus moeilijk aan te pakken. Toch zijn er een aantal zaken die u zelf kunt regelen om draadalgen tegen te gaan.

  • Veel zuurstofplanten
  • Goede waterhardheid
  • Schone vijverbodem
  • Niet teveel vissen

Veel zuurstofplanten in de koivijver is natuurlijk lastig. Ook deze worden helemaal kaalgevreten door de koi. Als uw koivijver is voorzien van een plantenfilter, kunt u overwegen om in de plantenfilter veel zuurstofplanten aan te brengen.

Waterhardheid is vaak een probleem. Door regeninval wordt het vijverwater zachter en daardoor ontstaat een verkeerd evenwicht voor wat betreft hardheid. Vijverplanten hebben een bepaalde hardheid nodig om te kunnen groeien. Hoe je vijverwater harder kunt maken leest u in dit artikel

Als bijvoorbeeld bladafval blijft liggen op een vijverbodem zal het geleidelijk aan vergaan. Daarna zal het als voeding dienen voor vijverplanten. Een goed iets ? Nee, eigenlijk niet. Zorg altijd voor een schone vijverbodem. Zeker bij een koivijver.

Meer vissen produceren meer afvalstoffen die het vijverwater voedingsijker maken. Daardoor worden draadalgen dus extra gevoed.

draadalg bestrijden in de vijver

Foto : Tuinvijver.info

Wanneer bestrijden ?

Het klinkt logisch, maar u gaat draadalgen verwijderen en bestrijden als ze tot overlast zijn. Bijna niemand denkt preventief, dus vaak is er al sprake van veel draadalgen in de vijver, alvorens wordt begonnen met de bestrijding ervan.

In het prille seizoen – maart, april en als het wat kouder is in deze maanden ook mei – voorkomen dat draadalgen later een kans krijgen is dan ook het advies !

Zorg er allereerst voor dat de waterhardheid op orde is. Deze dient tussen de 10 en 13 ‘graden’ te zijn. Dit is de GH waarde.

Zorg er daarnaast voor dat de GH waarde steeds op peil blijft gedurende het hele jaar. Door regenval in uw vijver of koivijver zal de GH waarde telkens wat afnemen. Dit zorgt er dus voor dat de waterkwaliteit slechter wordt en dat is de ideale manier om draadalgen te krijgen. GH plus zorgt ervoor dat de GH waarde in de koivijver op peil zal blijven.

Gebruik GH plus dus al in het voorjaar en voeg dit product toe tijdens het gehele seizoen, zeker als er ook nog eens veel regen valt.

Gebruik daarnaast alg-stop van AquaForte om de groei van draadalgen te beperken of weg te nemen. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat draadalgen nooit gaan overwoekeren in de vijver.

Problemen

Als de draadalgen teveel vrij spel hebben gekregen kunt u problemen met uw vijver installatie verwachten. Zo kan de vijverpomp verstopt raken en bovendien kan door de vele draadalgen ook het vijverfilter niet goed meer functioneren.

Als u naast koi ook nog eens steuren in de koivijver houdt, kan de steur hierin verstrikt raken en een langzame vreselijk dood sterven. Een steur kan namelijk niet terug zwemmen. Eenmaal verstrikt in de draadalgen zal de steur geen schijn van kans meer hebben om zich te bevrijden.

Uw overige vijverplanten en zuurstofplanten zullen door de vele draadalgen ook niet meer groeien en zelfs af kunnen sterven.

Kenmerken

Er zijn ook positieve zaken te noteren als het om draadalgen in de vijver gaat. Veelal zal uw vijver kraakhelder zijn. De afvalstoffen in het vijverwater worden namelijk helemaal opgenomen door de draadalg en dat zorgt er dus voor dat de vijver meestal glashelder is.

Wat draadalgen – zo ongeveer tot een lengte van 5 tot 10 cm – is dan ook niet erg en kan zelfs uw vijver mooier en natuurlijker maken. Daarnaast is het dus ook nog eens een prima middel om overtollige afvalstoffen uit de vijver natuurlijk te laten opnemen in de flora cultuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *