Last van bruin vijverwater ?


bruin vijverwater

Bruin vijverwater zorgt ervoor dat u nauwelijks iets kunt zien in de vijver. Is uw vijverwater bruin en bederft een bruine gloed uw plezier ? Het bovendien zo zijn dat bruin vijverwater een teken is dat er iets mis is in de vijver. In dit artikel leest u over de oorzaak en de oplossing !
Bruin vijverwater : mogelijke oorzaken

Bruine alg in de vijver kan uw plezier in de vijver ernstig verstoren. Een bruine laag op de vijver kan een teken zijn dat er iets mis is met het biologisch evenwicht in de vijver.

Om te weten te komen hoe je van bruin vijverwater helder kunt maken moet je natuurlijk eerst de oorzaak kennen. Daarna kun je dit probleem pas goed oplossen.

bruin vijverwater

Oorzaak bruin vijverwater

Als mogelijke oorzaken van bruin water in de vijver :

  • Veel bladafval in de vijver
  • Te zacht vijverwater (bijvoorbeeld door hevige regenval)
  • Afgestorven zweefalgen
  • Veel afstervende vijverplanten
  • Bruinalg in de vijver

Snelle oplossingen bruin vijverwater

Bruin vijverwater helder maken

Vaak zijn ook de waterwaarden niet goed. In veel gevallen is de GH waarde van het vijverwater veel te laag. GH PlusOpens in a new tab. kan dit probleem snel oplossen (Link naar Bol.com).

Ligt er veel vijverslib of bladafval in de vijver, dan is de aanschaf van een goede vijverstofzuigerOpens in a new tab. misschien een oplossing.

Oplossen van de bruine gloed in de vijver

U wilt natuurlijk een heldere vijver en zit dus niet te wachten op een bruine vijver of een bruine gloed in de vijver. Bruin vijverwater kan daarnaast ook andere problemen geven. Hieronder worden ze beschreven.

Bladafval in de vijver

Afvallende bladeren die in de vijver terecht komen, kunnen ervoor zorgen dat het water van de vijver bruin gaat kleuren.

Het is zaak om regelmatig bladafval te verwijderen. Dit kunt u gemakkelijk met een goed schepnet uitvoeren of met behulp van een vijverstofzuigerOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) het blad van de bodem van vijver verwijderen.

Naast het feit dat op een bepaald moment het vijverwater bruin gaat kleuren, kan het bladafval er ook voor zorgen dat zich allerlei ziektekiemen kunnen ontwikkelen. Dit kan dan ook een direct gevaar voor uw vijvervissen zijn. Bovendien kunnen vijverplanten geïnfecteerd worden met ziekten.

Te zacht vijverwater

Veel regen dat in de vijver terecht komt kan ervoor zorgen dat het vijverwater zachter wordt. De gh waarde wordt dan te laag met als gevolg dat bijvoorbeeld zuurstofplanten (en andere vijverplanten) nauwelijks groeien.

Te zacht vijverwater kan verholpen worden door gh plusOpens in a new tab. (Link naar Bol.com) aan het vijverwater toe te voegen. Door de gh waarde van vijver op peil te brengen (ca. 10-12 graden), zullen de planten voldoende kunnen groeien en ervoor zorgen dat het vijverwater voldoende helder blijft.

Dode zweefalgen

Als u eerst een probleem heeft gehad met zweefalgen en daar maatregelen op heeft ondernomen, kan het zijn dat de dode zweefalgen, tijdelijk, als bruine massa in uw vijver achterblijven.

Een goed vijverfilter zal dit overigens voorkomen omdat dan de dode zweefalg meestal achterblijven in het vijverfilter. Het is dus niet zo dat bruine alg uw plezier bederft. Bruine algen bestaan in principe niet, maar zijn dus in feite dode zweefalgen.

Afstervende vijverplanten

Vijverplanten die niet groeien of zelfs afsterven kunnen direct voor bruin vijverwater zorgen. Als u merkt dat vijverplanten aan het afsterven zijn, moet u natuurlijk actie ondernemen. Vaak is dit een kwestie van de juiste voeding die aan de planten moet worden toegevoegd.

afstervende waterplanten bij bruin vijverwater

Afstervende vijverplanten kunt u het best direct verwijderen door deze bijvoorbeeld direct te snoeien. Dit kan voorkomen dat het afstervend blad bruin gaat kleuren.

Bruinalg in de vijver

Bruinalgen in de vijver hechten zich vaak aan de wanden van de vijver. Ze hebben zeer weinig nodig om tot een plaag te komen. Zo hebben ze in tegenstelling tot zweefalgen zeer weinig licht nodig en leven dan ook diep in de vijver.

In veel gevallen is een te hoge ph waarde er oorzaak van dat de bruine algen een kans hebben gekregen.

De PH waarde van de vijver verlagen betekent dat u de zuurgraad van de vijver moet verlagen. U kunt dit gemakkelijk zelf doen door bijvoorbeeld wat turf in het vijverwater te gooien of in de vijverfilter te doen. Een andere effectieve manier is het verversen van het vijverwater.

Bruin vijverwater helder maken is dus een beetje een kwestie van goed beoordelen wat het probleem veroorzaakt.

Laatste Berichten