Hoe kun je de bodem van de vijver reinigen ?

Hoe kun je de bodem van de vijver reinigen ?

13 juni 2018 0 Door Leonardo

Hoe kun je de bodem van de vijver reinigen ? Als je bijvoorbeeld een troebele vijver hebt, kan het nodig zijn de vijver eens grondig schoon te maken. De bodem van de vijver daarbij reinigen doet u als er bijvoorbeeld veel slib in de vijver aanwezig is.

Bodem vijver reinigen met vijverstofzuiger

De bodem van de vijver reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bijvoorbeeld de Heisner Vijverstofzuiger (Link via Bol.com)Een goede vijverstofzuiger biedt dan zeker uitkomst en vergemakkelijkt het werk aanzienlijk. Doordat u de bodem van de vijver reinigt met een vijverstofzuiger worden bladeren en takjes, maar ook modderresten opgezogen door de stofzuiger.

Door middel van een vijverstofzuiger wordt afval en water opgezogen. Het afval blijft achter in de zuiger en het water kan hergebruikt worden.

Door middel van een overloop functie, stoppen de meeste vijverstofzuigers als het apparaat vol is. Daarna wordt het water er weer uitgepompt en blijft het afval in de stofzuiger.

Door middel van een slang, die u in de vijver kunt leggen, kan het opgepompte vijverwater weer worden teruggeleid naar de vijver. Op deze manier gaat er dus niets verloren aan bacterie cultuur in de vijver en blijft de waterkwaliteit op peil.

Het terugpompen van vijverwater is echter niet noodzakelijk. U kunt het vuile vijverwater ook laten uitlopen in een riool of border in de tuin. Daarna moet u dan de vijver wel weer bijvullen, omdat u nogal wat vijverwater hebt opgezogen.

De vijver leeghalen en schoonmaken

Een ander rigoureuzer middel als antwoord op hoe kun je de bodem van de vijver reinigen, is de vijver leeghalen en schoonmaken. Dit betekent wel dat u er even langer mee bezig zult zijn en bovendien dat u oplossingen voor vijvervissen en vijverplanten moet hebben ten aanzien van de tijdelijke huisvesting.

Met behulp van een pomp kunt u de vijver leegpompen. Als de pomp krachtig genoeg is kunt u tegelijkertijd ook de modder uit de vijver opzuigen waardoor het meeste vijverslib op deze manier wordt weggenomen.

Hoe kun je de bodem van de vijver reinigen

De vijver leeghalen en schoonmaken hoeft overigens niet noodzakelijk te zijn. Alleen bij grote vijvers is dit eens in de zoveel tijd noodzakelijk als er erg veel slib zich op de bodem bevind.

Met een speciale slibpomp kunt u ook het vijverslib als laatste verwijderen. Schoonmaken doet u natuurlijk niet met reinigingsmiddelen.

Het is beter om een lege vijver goed schoon te spuiten met koud water door middel van het gebruik van een hoge drukreiniger of tuinslang.

Waarom slib uit de vijver verwijderen

Waarom is het goed om van tijd tot tijd slib uit de vijver te verwijderen ?

Vijverslib is eigenlijk niets anders dan restafval van bijvoorbeeld bladeren, takjes en voedsel. In het vijverwater vergaat al het organisch materiaal, zeker als het vijverwater wat warmer wordt qua temperatuur.

In het slib kunnen daarna ziektekiemen tot groei komen die een gevaar voor uw vijvervissen en vijverplanten kunnen zijn.

Daarom is het dus aan te raden om regelmatig vijverslib uit de vijver te verwijderen.

Houdt de bodem schoon !

De bodem van de vijver schoonhouden is dus niet onbelangrijk als u een gezonde vijver, met gezonde vijvervissen wilt houden. In dit artikel – Hoe kun je de Bodem van de Vijver Reinigen – hopen we dat u hebben kunnen duidelijk maken dat het noodzakelijk is en op welke manieren u dit kunt doen.

Regelmatig de vijver bodem goed reinigen is dus echt geen overbodige luxe. Zeker niet als u ook nog eens dure vijvervissen hebt aangeschaft, zal het reinigen van de vijverbodem bijdragen tot een gezond vissenbestand.