Hoe kun je de bodem van de vijver schoonmaken ?


Bodem Vijver Reinigen

Hoe kun je de bodem van de vijver schoonmaken ? Een vijverbodem schoonmaken kan nodig zijn als u troebele vijver hebt. Het grondig reinigen van een vijver doe je niet elke dag. De bodem van de vijver reinigen doet u als er bijvoorbeeld veel slib in de vijver aanwezig is.
De vijver bodem schoonmaken met een vijverstofzuiger

De vijverbodem reinigen met behulp van een vijverstofzuiger kan een goede manier zijn om vijverslib te verwijderen. Bodemslib uit de vijver verwijderen gaat u doen als er sprake van veel vervuiling. Het vijverslib wegpompen kan helpen om de vijverbodem snel schoon te krijgen.

De meest verkochte vijverstofzuiger op dit moment is de Aquaforte vijverstofzuiger. (Link naar bol.com)

Wil je weten wat er zoal te koop is voor wat betreft vijverstofzuigers ? Bekijk dan ook eens door Vijverwereld.com aanbevolen vijverstofzuigers.

De vijverstofzuiger van dit vooraanstaande merk zorgt ervoor dat de bodem van uw vijver snel en effectief schoongemaakt kan worden. Hij is snel verkrijgbaar en u kunt dus snel aan de slag.

Bladafval dat niet door een vijver skimmer is gegaan en wat zich dus op de bodem van de vijver bevindt, kan gemakkelijk worden verwijderd.

vijverstofzuiger aquaforte

Ook een zwemvijver bodem schoonmaken met behulp van een vijverstofzuiger is een prima manier. Een zwemvijver stofzuiger aanschaffen kan natuurlijk ook.

Duitse degelijkheid

Ook de Duitse fabrikant Heissner levert zeer goede vijverstofzuigers zijn in de volgende modellen te koop op bol.com :

Modellen Heissner Vijverstofzuigers :

Een goede vijverstofzuiger biedt dan zeker uitkomst en vergemakkelijkt het werk aanzienlijk.

Doordat u de bodem van de vijver reinigt met een vijverstofzuiger worden bladeren en takjes, maar ook modder resten opgezogen door de stofzuiger.

Door middel van een vijverstofzuiger wordt afval en water opgezogen. Het afval blijft achter in de zuiger en het water kan hergebruikt worden.

Met behulp van een overloop functie, stoppen de meeste vijverstofzuigers als het apparaat vol is. Daarna wordt het water er weer uitgepompt en blijft het afval in de stofzuiger.

De stofzuiger is voorzien van een slang, die u in de vijver kunt leggen, kan het opgepompte vijverwater weer worden teruggeleid naar de vijver. Op deze manier gaat er dus niets verloren aan bacterie cultuur in de vijver en blijft de waterkwaliteit op peil.

Het terugpompen van vijverwater is echter niet noodzakelijk. U kunt het vuile vijverwater ook laten uitlopen in een riool of border in de tuin. Daarna moet u dan de vijver wel weer bijvullen, omdat u nogal wat vijverwater hebt opgezogen.

De vijver leeghalen en schoonmaken

Een ander rigoureuzer middel als antwoord op hoe kun je de bodem van de vijver reinigen, is de vijver leeghalen en of laten schoonmaken.

Lees hier : hoe en wanneer een vijver schoonmaken

Dit betekent wel dat u er even langer mee bezig zult zijn en bovendien dat u oplossingen voor vijvervissen en vijverplanten moet hebben ten aanzien van de tijdelijke huisvesting.

Met behulp van een pomp kunt u de vijver leegpompen.

Als de pomp krachtig genoeg is kunt u tegelijkertijd ook de modder uit de vijver opzuigen waardoor het meeste vijverslib op deze manier wordt weggenomen.

Hoe kun je de bodem van de vijver reinigen

De vijver leeghalen en schoonmaken hoeft overigens niet noodzakelijk te zijn. Alleen bij grote vijvers is dit eens in de zoveel tijd noodzakelijk als er erg veel slib zich op de bodem bevind.

Met een speciale slibpomp kunt u ook het vijverslib als laatste verwijderen. Schoonmaken doet u natuurlijk niet met reinigingsmiddelen.

Het is beter om een lege vijver goed schoon te spuiten met koud water door middel van het gebruik van een hoge drukreiniger of tuinslang.

Waarom slib uit de vijver verwijderen

Waarom is het goed om van tijd tot tijd slib uit de vijver te verwijderen ?

Vijverslib is eigenlijk niets anders dan restafval van bijvoorbeeld bladeren, takjes en voedsel. In het vijverwater vergaat al het organisch materiaal, zeker als het vijverwater wat warmer wordt qua temperatuur.

In het slib kunnen daarna ziektekiemen tot groei komen die een gevaar voor uw vijvervissen en vijverplanten kunnen zijn.

Daarom is het dus aan te raden om regelmatig vijverslib uit de vijver te verwijderen en op deze manier troebel vijverwater te voorkomen

Houdt de bodem schoon !

De bodem van de vijver schoonhouden is dus niet onbelangrijk als u een gezonde vijver, met gezonde vijvervissen wilt houden.

In dit artikel – Hoe kun je de Bodem van de Vijver Reinigen – hopen we dat u hebben kunnen duidelijk maken dat het noodzakelijk is en op welke manieren u dit kunt doen.

Regelmatig de vijver bodem goed reinigen is dus echt geen overbodige luxe.

Zeker niet als u ook nog eens dure vijvervissen hebt aangeschaft, zal het reinigen van de vijverbodem bijdragen tot een gezond vissenbestand.

Een gezonde vijver

Een gezonde vijver is vaak ook een schone vijver.

Regelmatig de bodem reinigen van de vijver zou dus eigenlijk tot de standaard werkzaamheden moeten horen van elke vijverliefhebber.

Een gezonde vijver betekent dat vissen en planten het er naar hun zin hebben.

Dat de vissen goed eten en levendig zijn en dat de waterplanten groeien en bloeien.

Als eigenaar van een vijver krijgt u er veel voor terug. Het vijverwater blijft helder en u kunt met volle teugen genieten van uw hobby in de tuin.

Jaarlijks onderhoud

Je zou minimaal 1 x per jaar de vijver grondig moeten schoonmaken. Wat dat dan precies in zal houden verschilt per soort vijver.

Onder de standaard werkzaamheden behoren in ieder geval :

  • Vijverwater testen
  • Bodem van de vijver reinigen
  • Filtermedium (schuimmaten of beads) afspoelen
  • Snoeien van vijverplanten
  • Bodemdrains goed schoonmaken (vuil verwijderen)

Is vijverslib te voorkomen ?

Vijverslib is eigenlijk niet te voorkomen. Elk jaar zullen er bladeren in uw vijver terechtkomen en ook zullen voedselresten op de bodem achterblijven.

Dat betekent dus dat elke vijver slibresten op de bodem zal krijgen op termijn.

Door het regelmatig te verwijderen zal de bodem van de vijver schoonmaken en verlaagd u tegelijkertijd de kans op infectieziekten in de vijver.

Vijverslib als GFT afval ?

Vijverslib is prima te gebruiken als GFT afval.

Ook als u het in de eigen tuin wilt gaan hergebruiken, bijvoorbeeld na compostering kunt u vijverslib hiervoor aanwenden.

Het kan dus een bijdrage leveren aan een biologisch tuinieren als vijverslib als grondstof of voedingsstoffen voor uw tuin wilt gebruiken.

Laatste Berichten