Veel mensen vragen zich af wat ze met de bodem van de vijver moeten. Kan er zand op aangebracht worden of moet ik kiezen voor een andere bodembedekking voor de vijver. 

Bij het aanleggen van de vijver denk je misschien hier niet direct aan dingen die nodig zijn voor de vijver, maar uiteindelijk zult u toch een keuze moeten maken wat er met de bodem van de vijver moet gebeuren.

Veel is afhankelijk van het soort vijver dat u wilt aanleggen. Als u bijvoorbeeld een natuurlijke vijver gaat aanleggen, wilt u ook natuurlijke materialen gebruiken. Lavasubstraat wordt dan bijvoorbeeld veel gebruikt. In een kleine rechthoekige vijverbak kunt u alle soorten bodembedekking of ondergrond toepassen.Zo zal een koivijver meestal grind of helemaal niets op de bodem hebben. Een koivijver is een aparte vijver speciaal voor koi karpers. Het grind of vijver substraat dat in koivijvers gebruikt wordt is met name bedoeld om de spijsvertering van de koi te bevorderen.

Ook kunt u besluiten om granulaat te gebruiken. Granulaat is poreus en kan op die manier het bacterieleven in de vijver bevorderen.

Zand op de bodem van de vijver

De makkelijkste bodembedekking voor de vijver is regulier, schoon zand. Zand is echter alleen te gebruiken als er verder niet veel gebeurd in uw vijver.

Als u toch vijverplanten in de vijver is het raadzaam om de vijverplanten in speciale vijver manden (zie hieronder) te planten.

De vijvermanden worden gevuld met speciale vijveraarde of met vijversubstraat, zodat de waterplanten kunnen groeien.

Grind voor de vijver

Schoon grind in de vijver is een andere prima mogelijkheid. Voordat u het grind in de vijver schept is het wel zaak om het grind goed schoon te maken zodat stof en vuil verwijderd worden.

Grind is overigens wat anders als split dat u in de vijver wilt gebruiken. Split geeft over het algemeen veel meer stof en bevat vaak scherpe randen waaraan vijvervissen die gemakkelijk kunnen bezeren.

Als u een koivijver heeft raden we vijvergrind aan als bodembedekking. Koi zullen de kleine kiezels gebruiken voor de spijsvertering. U moet dan wel opletten dat de korrelgrootte van de kiezen niet te groot is.

Net als zand kan grind zorgen voor veel stof in de vijver. Daardoor kan het zijn dat de vijver tijdelijk niet meer helder is.

Koi hebben bovendien de gewoonte om te froeten in het grind of zand, omdat ze continu op zoek zijn naar voedsel.

grind voor bodem koi vijver

Grind als bodembedekking van een koivijver

Voordelen van vijvergrind

Het grote voordeel van vijvergrind is dat het opnieuw gebruikt kan worden. Stel u wilt de vijver eens grondig schoonmaken dan kunt u het grind eruit halen en grondig wassen.

Daarna kunt u het grind gewoon weer gebruiken in de nieuwe vijver. Het nadeel van grind is dat leidingen en pompen verstopt kunnen raken.

Zorg er dus voor dat vijverpompen vrij blijven liggen en dat er geen grind in de vijverpomp kan komen.

Vijversubstraat voor vijverplanten

Vijversubstraat wordt ook veel gebruikt voor de bodem van de vijver. Het voordeel van vijversubstraat is dat het poreus is waardoor micro organismen zich in de substraat kunnen voortplanten.

Vijversubstraat voor de vijver

Vijversubstraat – poreuze steentjes waar bacteriën zich kunnen voortplanten

Vijversubstraat is dus aan te raden als u bijvoorbeeld besluit om geen vijverfilter te gebruiken. De substraat zal dan dienen als filter voor het reinigingsproces.

Het is een ideale bodembedekking, waarin overigens ook waterplanten aangebracht kunnen worden.

Ook vijversubstraat is gemakkelijk opnieuw te gebruiken na een grondige schoonmaakbeurt van uw vijver.

Vijversubstraten worden dan ook wel bodemsubraat genoemd.

Vullen van de nieuwe vijver

Als u de vijver wilt gaan vullen en u heeft een van bovengenoemde bodembedekkingen gekozen voor uw vijver is het zaak voorzichtig te werk te gaan.

Het vullen van de vijver kunt u gewoon met leidingwater uit de kraan doen. Dit kraanwater heeft een normale PH waarde en is dus geschikt om een vijver te vullen.

De ander primaire waarden (GH en KH) zult u na het vullen moeten controleren door het vijverwater even te testen en daarna aanvullende middelen gebruiken om deze op peil te krijgen.

Over algemeen hoeft dit overigens niet. Het Nederlandse en Belgische kraanwater is prima geschikt om een nieuwe vijver te vullen.
Waterplanten in vijvermanden

Als u waterplanten – zoals bijvoorbeeld zuurstofplanten – in de vijver wilt gaan plaatsen is het belangrijk om vijveraarde te gebruiken.

Vijvermanden voor waterplanten

Vijvermanden zijn er in alle soorten en maten

Reguliere tuinaarde kunt u niet gebruiken omdat deze vaak besmet is.

Door de waterplanten in vijvermanden te plaatsen, kunt u later ook gemakkelijker eruit halen als u uw vijver anders wilt inrichten of wanneer u bijvoorbeeld de vijver eens goed schoon wilt maken.

In onderstaande video wordt het planten van vijverplanten in manden uitlegd.

Samenvatting

Er zijn dus nogal wat mogelijkheden om de bodem van de vijver te bedekken. Let er wel op dat u vijverplanten in vijvermanden plaatst zodat u later de vijver makkelijker schoon kunt maken.

Vijversubstraat kan perfect gebruikt worden voor vijvers zonder vijverfilter.

Gewonen tuinaarde kunt NIET gebruiken als voedingsstof voor water- of vijverplanten !


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *