Bijzondere vijvervissen in de vijver


bijzondere vijvervissen feat

In dit artikel besteden aandacht aan bijzondere vijvervissen. Vijver vissen die uw aandacht verdienen en die in principe thuis in een vijver gehouden kunnen worden. Tips en informatie als u vijvervissen gaat kopen. We geven een uitgebreide beschrijving van elke soort.

Welke bijzondere vijvervissen zijn er ?

We geven een opsomming van de vijvervissen die we in dit artikel behandelen :

 • Goudvissen
 • Koi vissen
 • Sarasa
 • Shubunkin
 • Goudselrits
 • Algeneters
 • Goudzeelt
 • Goudvoorn
 • Goudwinde
 • Zilverwinde
 • Blauwwinde
 • Zonnebaars
 • Sluierstaart goudvissen
 • Steuren

Keuze genoeg dus als u vijvervissen in uw vijver wilt gaan houden. We hebben een speciaal artikel geschreven : vijvervissen kopen.
Bijzondere vijvervissen : de goudvis

De goudvis wordt in Nederland en Belgie verreweg het meest gehouden in vijvers. Het is een populaire vissoort die gemakkelijk gehouden kan worden. De latijnse naam voor een goudvis is overigens Carassius auratus auratus.

bijzondere vijvervissen goudvis

Goudvissen behoren tot de karperachtigen en zijn dus ‘alleseters’. Dit betekent dat in sommige gevallen bijvoorbeeld zuurstofplanten ook gegeten kunnen worden. Toch eten ze ook graag regulier goudvissen voerOpens in a new tab.. (Link naar Bol.com)

Ze zijn relatief goedkoop voor wat betreft de aanschaf en verzorging. Bovendien zijn ze ook nog eens verkrijgbaar in diverse kleurvariëteiten en worden circa 35 centimeter groot.

Goudvissen die zich goed voelen in uw vijverwater zullen ook nog eens voor (veel) jongen kunnen zorgen. Ze planten zich dus ook gemakkelijk voort.

Koi als vijvervissen

Koi houden als vijvervissen betekent dat er ook hoge eisen gesteld moeten worden aan de vijver. Een koivijver is bijvoorbeeld minimaal 1,50 meter diep.

bijzondere vijvervissen koi vissen

Ook aan de filtratie van het vijverwater worden dient voldaan te worden, maar dat geldt eigenlijk voor alle vijvervissen die u wilt houden in een vijver. Er wordt dan rekening gehouden met de bezetting van de vijver en de inhoud in m3.

U kunt besluiten om een vijverfilterset (Link naar Bol.com) aan te schaffen als u koi vijvervissen wilt houden.

Lees ook : Een vijverfilterset kopen ?

Sarasa

Ook de sarasa is een zeer populaire vijvervis. Ze vertonen sterke overeenkomsten met de goudvis. Dit heeft te maken met het feit dat ze speciaal gekweekt worden. Goudvissen vormen daarbij de belangrijkste inbreng.

sarasa vijvervissen

Ze jagen ’s-zomers veel op insecten die zich net boven het wateroppervlak kunnen bevinden.

De sarasa’s planten zich ook gemakkelijk voort. Het zijn sterke vijvervissen die veel kleur in de vijver kunnen brengen. Veelal zijn ze fel rood en wit gekleurd. Ze worden gemiddeld 20-25 centimeter groot en bereiken een leeftijd van ca. 20 jaar.

Shubunkin

De shubunkin (Shubunkin rhodolatinus) is ook een kweekvariant afgeleid van goudvissen. Het gevlekte patroon van shubunkin voert de overhand en kan voorkomen in allerlei kleuren : rood, geel, blauw, oranje, wit en zwart.

shubunkin

Ook kunt u vaak vinden die een glinsterende metaalachtige kleurpatroon hebben. De vinnen van een shubunkin zijn ook vaak gevlekt, evenals de enkelvoudige staart.

Goudselrits

In een eerder artikel hebben we aandacht besteed aan de goudselrits (Goudselrits in de vijver). Het is variant op de Amerikaanse elselrits. De goudselrits wordt circa 5 tot 8 centimeter lang en is vaak oranje (goudkleur) gekleurd.

Goudselritsen dienen in scholen in vijvers gehouden te houden. Dan voelen ze zich vaak het prettigst. Ook voor wat betreft de diepte van de vijver is het voor deze vissoort belangrijk dat deze minimaal 70 minimaal centimeter bedraagt. Is dus vijver dus minder diep is het houden van goudselritsen af te raden.

Algeneters in de vijver

Er zijn verschillen de vijvervissen die in de vijver algen eten. Nu moet u dat niet zien als uitkomst bij overmatige algengroei. Zoveel algen eten ze nu ook weer niet. De grondel, graskarper en sneep staan bekend als algeneters en kunnen prima in vijvers gehouden worden.

Goudzeelt

De goudzeelt (Tinca Tinca auratus) is een afgeleide kweekvorm van de Europese zeelt. Een andere naam voor deze bijzondere vijvervis is doktersvis. Door het houden van deze vis zouden andere vissen in de vijver minder snel ziektes krijgen. Bewezen is dit echter nooit, maar als dit daadwerkelijk zo is, is dat natuurlijk mooi meegenomen.

bijzondere vijvervissen feat

Goudvoorn

Ook de goudvoorn is een karperachtige vis. Als deze vijvervissen gehouden worden in grotere vijvers kunnen ze tot wel 35 centimeter groot worden. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de rode vinnen onder de buik en op de rug. Ze komen ook vrij veel voor ‘in het wild’.

goudvoorn

Goudwinde

De goudwinde is ook zeer gewild in vijvers. Ze hebben een oranje kleur en kunnen tot wel 50 centimeter lang worden. Het grote nadeel van goudwindes is dat ze enorm schuw zijn en dit ook veelal altijd zullen blijven.

Een goudwinde kopen is niet aan te raden.

Het zijn echte scholenvissen. Als u besluit om deze vijvervissen te gaan houden is het aan te raden om er minimaal 5 tegelijk aan te schaffen.

Vergroeiingen aan het lichaam (krom groeien) komt veelvuldig voor. Het is onbekend of de goudwindes hier echt veel last van hebben.

Zilverwinde

De zilverwinde is een kopie van de goudwinde, echter met dien verstande dat de kleur natuurlijk zilver is. Ook hiervoor geldt dat ze in scholen gehouden moeten worden en dat ze zich tegoed kunnen doen aan insecten die zich boven het wateroppervlak kunnen begeven.

Blauwwinde

De laatste variant, de blauwwinde, heeft een blauwe, metaalachtige kleur. De andere kenmerken zijn gelijk aan die van de goudwinde en zilverwinde. Ze kunnen overigens ook in combinatie voor wat betreft kleur in vijvers worden gehouden en zullen dan als scholen in de vijver bewegen.

Zonnebaars

Ook over de zonnebaars hebben we een artikel geschreven. Het is dan ook een zeer bijzondere vijvervis. U vindt het artikel ‘Zonnebaars in de vijver’ door op de link te klikken.

De zonnebaars komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en eet met name muggenlarven en wormen die zich op andere vissen kunnen bevinden. Het kan een aanwinst zijn om in uw vijver 1 zonnebaars te houden. De kleuren en tekening zijn echt geweldig.

Sluierstaart goudvissen

Ook deze goudvissen soort wordt steeds meer gehouden. Ze zijn er in diverse kleuren en hebben vaak een dubbele staart. Toch bewegen ze zich vaak niet snel in uw vijver. Het zijn zeer sierlijke vijvervissen die een prima aanvulling kunnen zijn in de vijver.

sluierstaart goudvis

Steuren

De steuren vormen een zeer speciale bijzondere vijvervissen soort. Uw vijver dient geschikt te zijn voor het houden van steuren. De steur stelt namelijk hoge eisen aan de kwaliteit van het water ! Als u deze niet kunt bieden is het aanschaffen van een steur eigenlijk een doodzonde. Hij / zij zal het vaak niet overleven.

Bovendien hebben ze speciale steurvoeding nodig omdat ze het voedsel aan de onderkant van het lichaam tot zich nemen.

De vijver moet bovendien voldoende groot zijn omdat ze vrijelijk moeten kunnen bewegen. Planten in de vijver vormen bovendien een gevaar voor steuren.

Als ze eenmaal zichzelf ‘vast zwemmen’ in een plantenmassa, kunnen zichzelf vaak niet meer bevrijden. Ook dan sterft de steur een vrede dood.

Ze kunnen enorm groot worden ! Er zijn steuren soorten die meer dan een meter groot kunnen worden.

Laatste Berichten