De Beste Tips voor een heldere vijver !


Beste tips voor een heldere vijver

Wat zijn De Beste Tips voor een heldere vijver ? Veel mensen hebben jaar in jaar uit problemen met hun vijver en de vijver niet helder. Hier geven we de tips en informatie om de vijver glashelder te krijgen en te houden !

Hoe krijg je een heldere vijver ? Niets is eigenlijk vervelender als u moet aanzien dat de vijver niet mooi helder is en blijft. En op een troebele of groene vijver zitten liefhebbers niet te wachten. In dit artikel wil ik een aantal adviezen en praktische tips geven hoe u de vijver relatief snel weer prachtig helder (en gezond) kunt krijgen.
De beste tips voor een heldere vijver hebben betrekking op :

  • Aanleg
  • Waterwaarden
  • Voeren
  • Aantal vissen
  • Onderhoud
  • Gebruik UV lamp

Aanleg

Als u bij de aanleg van uw vijver rekening houdt met diverse zaken, zal het over het algemeen gemakkelijker worden om een heldere vijver te krijgen. Zeker bij een koivijver is dit erg belangrijk. Groen vijver water in een koi vijver wil natuurlijk niemand.

Een belangrijk onderdeel bij de aanleg van uw vijver is dat de vijver met name ‘s-morgens zonlicht krijgt. Een vijver zonder zonlicht zal doorgaans ook kraakhelder blijven (mits aan andere voorwaarden is voldaan).

Daarnaast kunt u er misschien voor zorgen dat de vijver een groot deel van de middag en ‘s-avonds in de schaduw ligt.

Zonlicht zorgt ervoor dat planten groeien, maar ook algen volop de kans krijgen zich te ontwikkelen.

Zeker als de vijver bijna de hele dag in zon licht is algen groei onvermijdelijk en kan ertoe bijdragen dat uw vijver niet helder zal worden door overmatige algen groei.

Gebruik voldoende zuurstofplanten in uw vijver

Indien er in een vijver voldoende zuurstofplanten zijn zullen deze bijdragen aan de afbraak van afvalstoffen in de vijver.

Bovendien vangen zuurstofplanten en andere waterplanten zonlicht op zodat de groei van algen in de vijver wordt beperkt.

Het is belangrijk om een goed beplantingsplanOpens in a new tab. te hebben voor de vijver, waardoor er een biologisch evenwicht naar verloop van tijd zal ontstaan.

tips heldere vijver

Heldere zwemvijver

Bij de aanleg van een zwemvijver gelden natuurlijk andere normen. Dan wilt u de gehele dag van de zon genieten.

Om zwemvijvers goed helder te houden kunt u overwegen om andere middelen (UV lampen) in te zetten tegen algen groei in de vijver.
Waterwaarden

Voor een heldere vijver zijn ideale waarden van uw vijverwater noodzakelijk. In veel gevallen zal het niet helder worden van de vijver ook te maken hebben met problemen met de waterwaarden van uw vijver.

Regelmatig u vijverwater testen kan duidelijk maken waardoor uw vijver niet helder wordt.

Belangrijke waterwaarden voor een heldere vijver zijn :

  • PH waarde (zuurgraad)
  • KH waarde (karbonaat hardheid)
  • GH waarde (totale hardheid)

Voeren

Het voeren van vissen dient beperkt te gebeuren. Zorg ervoor dat vissen het gegeven voeren binnen 5 minuten helemaal gegeten hebben.

Als er teveel visvoer blijft liggen zal het oplossen in het vijverwater en zorgen daarna dat er een overschot aan mineralen en eiwitten in het vijverwater zitten.

Ook een goed werkend vijverfilter zal bij structureel teveel voeren op een bepaald moment de afbraak niet meer kunnen opvangen.

Beperkt voeren van vissen helpt dus echt bij het bereiken van een kraakheldere vijver.

Beperk aantal vissen in de vijver

Hoe meer vissen, des te meer afvalstoffen er in het vijverwater terecht komen. Afvalstoffen vormen zoals hiervoor gezegd de voedingsbodem voor algen in de vijver en kunnen dus bijdragen aan het feit dat uw vijver nooit helder zal worden.

Houdt er rekening mee dat sommige vijvervissen zich snel kunnen voortplanten. Met name de goudvissen en shubunkin populatie in een vijver kan explosief groeien.

Houdt daar dus rekening mee als u de vissen aanschaft en koop in eerste instantie een beperkt aantal vissen.

Beoordeel daarna op uw gemak hoe een en ander verloopt. Een vijver vol vis is eigenlijk vragen om problemen !

Onderhoud

Regelmatig onderhoud plegen aan uw vijver is belangrijk. Verwijder bijvoorbeeld plantenresten en afgevallen bladeren uit de vijver.

Organische materialen zijn in feite de voedingsmiddelen voor algen in uw vijver.

Een overschot aan plantenresten en bladeren zal ertoe leiden dat algen onverminderd kunnen groeien en dus uw vijver alles behalve helder zal maken.

Gebruik van UV lampen

Een groene vijver helder krijgen met behulp van een UV lamp (een lamp waarbij het vijverwater langs een lamp met ultraviolet straling wordt geleid) kan helpen bij de bestrijding van zweefalgen.

De zweefalgen in het vijverwater worden door de UV straling gedood waardoor de vijver uiteindelijk helder zal worden.

Belangrijk daarbij is dat u het juiste wattage gebruikt. Meer hierover leest u in : Hoeveel watt moet de uv lamp voor de vijver zijn ?

Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande tips voor een heldere vijver u zullen helpen !

Mocht u desondanks toch nog problemen of hebben, aarzel ze dan niet om ze hieronder te stellen of aan te geven.

Laatste Berichten