Beste luchtpomp vijver

De beste luchtpompen of zuurstofpompen voor de vijver

Op zoek naar de beste luchtpomp voor de vijver ? Als je een vijver hebt en op zoek bent naar een goede zuurstofpomp of beluchtingspomp, om de vijver te beluchten, zul je merken dat er veel aanbod is. Belangrijk is om naar de capaciteit van de zuurstof voor de vijver pomp te kijken en deze af te stemmen op de inhoud van uw vijver.
Goede luchtpomp voor de vijver

Een goede luchtpomp of zuurstofpomp voor de vijver is essentieel als u de vijver wilt gaan beluchten – bijvoorbeeld bij extreem warm weer. Een goede luchtpomp voor een koivijver is een onmisbaar onderdeel. Goede beluchtingspompen vindt u bij Aquaforte vijverbeluchting

Naast de luchtpomp behoort overigens ook een goede luchtsteen of bruissteen die in de vijver wordt geplaatst nodig. U kunt ervoor kiezen om een luchtpomp inclusief bruissteen aan te schaffen.

Beluchtingspompen hebben de eigenschap om geluid te maken. Daarom is het misschien goed om ook te kijken naar deze eigenschap. Een stille luchtpomp voor de vijver is prettiger.

Er zijn diverse goede luchtpompen met bruissteen beschikbaar. De meeste gebruikte en een van de betere zijn Nitto zuurstof of luchtpompen. Dit merk levert bijzonder stille luchtpompen.

Een Nitto Luchtpomp eigenlijk het nummer 1 merk product. Als goede tweede zijn Aquaking luchtpompen een prima alternatief. (links naar Bol.com) – Op beide producten zit echter enkele dagen levertijd.

De Velda Luchtpompen – ook een prima merk overigens – zijn uit voorraad leverbaar ! Dus voor snelle beslissers is dit een prima optie. Ook voor kleinere vijvers hebben ze kleine luchtpompjes beschikbaar die prima werken !

We willen geen afbreuk doen aan Intratuin of Cranenbroek, maar de luchtpompen die daar verkrijgbaar zijn, zijn vaak van inferieure kwaliteit. 

Waar op letten ?

Belangrijk aspect bij de aanschaf van een luchtpomp is de capaciteit. Die moet afgestemd zijn op je vijver.

Bovendien is het belangrijk om een stille luchtpomp aan te schaffen. Ze kunnen namelijk nogal wat herrie maken.

Even snel een luchtpomp kopen is dus af te raden. Even snel binnenlopen zonder een goede voorbereiding bij Hornbach, Cranenbroek of Intratuin, die toevallig een luchtpomp in de aanbieding hebben, heeft dus weinig zin.

In dit artikel behandelen we een aantal onderwerpen :

 1. Wat is de beste luchtpomp ?
 2. Wanneer heb je een luchtpomp nodig in de vijver ?
 3. Capaciteit
 4. Geluid
 5. Energieverbruik
 6. Moet de luchtpomp altijd aanstaan ?
 7. Wat zijn bekende merken ?

Wat is de beste luchtpomp voor de vijver ?

De beste luchtpompen voor uw vijver worden geleverd door Hozelock.

Hozelock vijver luchtpompen (Link Bol.com) hebben een uitstekende reputatie.

Hozelock levert energiezuinige luchtpompen voor de vijver standaard met :

 • Luchtslang
 • Luchtsteen
 • Verdelers
 • Terugslagventielen

Bovendien zijn er veel modellen beschikbaar waarop de capaciteit in het assortiment is afgestemd.

U zult wel even wat rekenwerk (zie hieronder capaciteit) moeten uitvoeren om te bepalen hoeveel beluchting voor uw vijver nodig is en om de juiste vijver luchtpomp in huis te krijgen.

Beste luchtpomp voor de vijver

Wanneer heb je luchtpomp voor de vijver nodig ?

Het maakt eigenlijk niet uit of je een dure koivijver hebt of gewoon een kleine of grote vijver.

Een goede luchtpomp hoort eigenlijk gewoon bij de standaard accessoires van een vijver. Wat wel van belang is dat de capaciteit wordt afgestemd op de vijver.

Natuurlijk wordt er in de eerste plaats een zuurstofpomp aangeschaft om meer zuurstof aan het water toe te voegen.

In principe wordt door het vijverfilter ook zuurstof toegevoegd aan uw vijverwater maar vooral bij warm kan het noodzakelijk zijn om wat extra te doen.

De temperatuur van het vijverwater kan dan snel oplopen en hoe warmer het vijverwater, des te minder zuurstof het water zal hebben.

Op deze manier zorgt u ervoor dat de beluchting van de vijver in orde is en blijft. Vijvervissen en vijverplanten hebben natuurlijk voldoende zuurstof nodig in uw vijver.

Maar er zijn ook andere situaties waar een luchtpomp voor de vijver een uitkomst kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan de winter.

Als je de vijver wilt openhouden kan het handig zijn om dit met een luchtpomp en luchtsteen te doen.

Door de luchtpomp ook in de winter aan te laten staan zal de luchtsteen continue lucht naar het wateroppervlak sturen, waardoor de vijver niet dicht kan vriezen.

Capaciteit luchtpomp

Beluchting vijver berekenen ? De capaciteit van de luchtpomp moet natuurlijk afgestemd zijn op de inhoud van je vijver. Een grote vijver vraagt om een grotere capaciteit luchtpomp zodat meer zuurstof aan het vijverwater kan worden toegevoegd.

Voor koivijvers gelden iets hogere normen dan voor gewone vijver. Een koivijver dient normaliter 4 liter zuurstof per minuut te ontvangen. Een normale vijver 2 liter per minuut. De capaciteit van de luchtpomp berekenen doe je dan als volgt :

 • Koivijver : 4 x 60 x inhoud in m3 = liters zuurstof per uur (capaciteit luchtpomp)
 • Normale vijver : 2 x 60 x inhoud in m3 = capaciteit liters per uur pomp

Dus stel u heeft een koivijver van 10 m3 :

4 x 60 x 10 = 2.400 liter capaciteit per uur

Deze berekening kunt u ook aanhouden als u een vijver heeft met een zware visbezetting en veel vijverplanten. Bij een normale of kleine vijver kunt u volstaan met een type met veel minder capaciteit. Stel u heeft een normale vijver van 5 m2, dan dient de capaciteit :

2 x 60 x 5 = 600 liter per uur te zijn.

Ook zijn er modellen in de handel verkrijgbaar waarbij de luchtpomp regelbaar is. U bepaald dan zelf hoeveel zuurstof u aan het water toe zult voegen.

Als u dus besluit om er een te gaan kopen is de capaciteit van de pomp een belangrijk selectiecriterium. Een te klein model heeft weinig tot geen waarde voor een grote vijver en zult u een zware zuurstofpomp moeten aanschaffen.

luchtpomp koivijver

Geluid

Luchtpompen maken geluid. Soms zelfs heel veel geluid. Een stille luchtpomp aanschaffen kan natuurlijk wel, maar er zijn ook stille modellen.

Ik kan me voorstellen dat niemand zit te wachten op een hoop herrie, dus let ook hierop bij de aankoop van een zuurstofpomp. Er zijn prima stille luchtpompen verkrijgbaar die nagenoeg geruisloos werken.

Energieverbruik

Ook het energieverbruik van een luchtpomp is iets waar u op kunt letten als u er een gaat kopen. Let er bij de aanschaf op wat het verbruik van de luchtpomp is.

Er zijn ook modellen te koop die op zonne energie werken. Deze kunt u slecht op beperkte schaal gebruiken.

Voor grote vijver of koivijvers is dit niet aan te raden. Bovendien zal de capaciteit onvoldoende zijn. Er zijn echter energiezuinige merken en modellen verkrijgbaar die uw verbruikskosten binnen de perken zullen houden.

De energiekosten van een vijver luchtpomp kunnen wel oplopen. Stel u een model van 4.500 liter per uur aangeschaft met een verbruik van 35 watt per uur. Per dag verbruikt de luchtpomp dan 35 x 24 uur = 840 watt. Gemiddeld zal de pomp dan circa 0,25 euro per dag aan stroom kosten.
Moet een luchtpomp altijd aan staan ?

We krijgen er veel vragen over : moet de luchtpomp altijd aan blijven staan ?
Nee is daarbij het antwoord, dat hoeft niet.

Als u voldoende zuurstof in het water heeft is het absoluut niet noodzakelijk om de zuurstofpomp aan te laten staan. Sterker nog : uitzetten is beter.

Als u dan de luchtpomp continue laat draaien is de kans op algen – met name draadalgen – veel groter.

In de winter kunt u de luchtpomp aanzetten bij vriesweer. Hierdoor zal de vijver min of meer ijsvrij blijven, doordat het oppervlakte water constant in beweging is.

Bij extreme vorst zal het ijs open blijven daar waar de bruissteen lucht naar boven laat dwarrelen. En ook dat is een goede zaak.

Onder een ijskap kunnen zich giftige gassen vormen, die door het opgehouden ijs dus worden voorkomen.

Welke merken zijn goed ?

Wat zijn nu de toonaangevende merken als het gaat om luchtpompen voor de vijver ?

We noemen er een aantal waarvan we weten dat deze merken ook een prima service verlenen mochten er problemen zijn.

 • Velda
 • Oase
 • Aquaforte
 • Ubbink

10 reacties op “De beste luchtpompen of zuurstofpompen voor de vijver”

 1. Ik kan eigenlijk nergens info vinden over de functie van de geleverde druk, Mpa.
  Ik heb zelf een ferplast400 met 2 luchtslangaansluitingen. Als de luchtsteen 20cm in het water hangt gaat dit wel goed maar als deze op 50cm diep hangt is het aantal belletjes volledig gestopt.
  Ik heb ook een luchtpomp van Aquaforte V10 maar die is niet regelbaar en is het dan erg als die max hoeveelheid lucht 600L /H in de winter aanstaat om het oppervlakte ijsvrij te houden.
  En hoe zit het in algemeen: in het aquarium kan ik goed meten dat als de lucht aangaat op extreem warme dagen dat de co2 toch redelijk snel verminderd. Hoe zit dit bij de vijver met Co2 en veel lucht vanaf de bodem?

  1. Beste Harrie,

   Ik kan eerlijk gezegd niet zien waarvoor je de luchtpomp wilt gebruiken. Als het voor een vijver is, moet ik eigenlijk ook de specificaties van de vijver hebben. (met name de diepte waar de luchtsteen geplaatst is en de lengte van de slang vanaf de luchtpomp naar de luchtsteen).

   De Ferplast luchtpompen zijn eigenlijk alleen te gebruiken bij acquaria. Niet voor vijvers. Ze zijn gewoon ‘te licht’.

   De Aquaforte V10 is eigenlijk ook nog een relatief kleine luchtpomp. Als de vijver wat dieper is zal ook die wellicht moeite hebben om de oorspronkelijke functie te vervullen. Toch kan deze luchtpomp normaliter een vijver ‘open’ houden. Dat deze luchtpomp niet regelbaar is daarbij geen probleem. Echter ook hier zijn een aantal factoren van belang (zie hierboven) om te weten of de luchtpomp geschikt is voor jouw vijver.

 2. Ik heb een vijver van ca. 15.000 liter. Met ca. 50 goudvissen. Ik overweeg aanschaf van een AquaForte
  AP35 luchtpomp. De luchtsteen zal op ca 40 cm hangen. De langafstand is ca. 12meter tot de
  garage waar de pomp dan staat.
  Is dit een goede keus? Is 1 uitstroomsteen voldoende of moet er een 13 cm lange aan gemaakt worden?
  Graag advies.

  1. Ik begrijp je vraag eigenlijk niet helemaal. Ik neem aan dat je advies wilt over de lengte van de slang en of je met steen voldoende zuurstof toevoegt in een vijver van 15 m3 inhoud. Dat laatste is geen probleem. Een goede luchtsteen is dus in principe voldoende. Let inderdaad wel op met de lengte van de slangen. Daardoor verlies je in feite ‘capaciteit’. 12 meter is in principe wel ‘erg’ lang.

 3. Ik zoek een beluchtingspomp die geen en heel weinig herrie maakt. Staat nl in een kastje bij de vijver.
  Wat is een goede keus. Vijver heeft een inhoud van 6000 liter met 12 vissen.

  1. Excuses. Ik dacht dat ik je vraag al eerder beantwoord had. De meeste stille beluchtingspompen zijn naar mijn mening de beluchtingspompen van Nitto. Ze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar staan bekend om het feit dat ze nauwelijks herrie maken.

 4. u heeft hebben het over stille beluchtingspompen ,
  hoe stil is dat in DB’s ?

  Alvast dank voor uw reactie

  1. Stil is natuurlijk voor iedereen anders en een relatief begrip. Maar er zijn beluchtingspompen verkrijgbaar met een DB niveau van 38 – wat stil te noemen is. Bijvoorbeeld Nitto beluchtingspompen – zijn wat duurder, maar doordat alleen de zuiger het enigste bewegende deel van de pomp is, maken deze beluchtingspompen dus veel minder lawaai.

 5. Ik zou wel adviseren om in de winter de uitstoom steen niet op de bodem te laten liggen tijdens gebruik. Je pomp dan vrieslucht in je bodemwater wat je watertemperatuur flink zal verlagen.

  1. Ja dit is correct, echter om de vijver ‘open’ te houden zodat het niet helemaal dicht zal vriezen is het gebruik van de luchtsteen / luchtpomp een prima optie. Het is inderdaad beter om de luchtsteen te plaatsen op een hoger niveau, maar dit moet uiteraard wel mogelijk zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *