Algen verwijderen uit de vijver

Algen verwijderen uit de vijver ? Bij algen bestrijden moet wel weten met welke soort algen je te maken hebt en hoe ze te bestrijden. Alg in vijver en algen verwijderen ? In dit artikel vertel ik u er alles over.

Effectief algen verwijderen uit de vijver ?

Als u algen in de vijver heeft en deze effectief wilt gaan verwijderen en troebel vijverwater wil gaan aanpakken, dan is het natuurlijk belangrijk te weten met welke soort algen u te maken heeft.
Alg in vijver

Er bestaan twee soorten algen die in uw vijver een plaag kunnen vormen :

 • Draadalgen
 • Zweefalgen

Alg in vijver bestrijden betekent dus ook welke algen u wilt gaan bestrijden. Dit artikel gaat met name over draadalgen verwijderen en draadalgen bestrijden, alsmede over zweefalgen verwijderen en zweefalgen bestrijden.

Lees ook : Draadalg verwijderen uit de vijver

Als u de vijver wilt gaan schoonmaken en algen daarbij wilt gaan verwijderen, is het beter om even na te denken of dit wel de juiste methode is. Misschien is deze rigoreuze aanpak niet de juiste oplossing en zullen de algen niet verdwijnen.

Algen Bestrijden en verwijderen

Als je ziet dat je overmatige algengroei in de vijver hebt zul je er wat tegen moeten doen. Algen bestrijden is niet moeilijk. Je moet alleen wel weten welke alg je gaat bestrijden.

Wat zijn draadalgen ?

draadalgen verwijderenU zult ze willen verwijderen als de draadalg de vijver overwoekert. De draadalgen kenmerken zich als lange groene slierten. Ze kunnen meterslang worden en kunnen er dus voor zorgen dat andere vijverplanten geen kans meer hebben om tot groei te komen. Dat is wel het moment om in te grijpen en de draadalgen te gaan verwijderen. Maar hoe pak je dit aan ?

Wat u moet weten is dat dat draadalgen eigenlijk een vijverplant is. Vijverplanten hebben voeding nodig en kennelijk krijgen de draadalgen in uw vijver daarvan meer als voldoende. Daarnaast hebben ze veel zonlicht en zuurstof nodig en weldra zult u dus problemen ervaren met lange draden van donkergroene draadalgen.

Wat verder vaak opvalt dat u gewoon een heldere vijver heeft. Dit hoort helemaal bij het beeld van draadalgen. In tegenstelling tot zweefalgen die er voor zorgen dat u bijna helemaal niets meer ziet in de vijver, zorgen draadalgen voor een kraakheldere vijver.

Een middel tegen draadalg

Een goed middel tegen draadalg kan eenvoudig online gekocht worden (Link naar Bol.com) – Colombo levert vele producten voor de vijver en de ervaringen Colombio BioX zijn bijzonder goed te noemen.

Bestrijding draadalgen in vijver

Bestrijden van draadalg in je vijver betekent dus ook dat je de oorzaak probeert op te lossen. Lees hieronder verder hoe dit te bereiken.

Wat zijn zweefalgen ?

Zweefalgen zorgen voor een groene vijver. Hoe je een groene vijver kunt voorkomen hebben we in een andere artikel uitgelegd. U zult op termijn bijna niets meer in de vijver kunnen herkennen en daardoor nauwelijks vissen of vijverplanten meer kunnen waarnemen als u geen actie onderneemt. De oorzaak is vaak een combinatie van dingen. Zweefalgen zijn kleine micro organismen die tot explosie komen bij veel zonlicht en die er voor zorgen dat de vijver er als een soort erwtensoep komt te zien.

De vijver is biologisch niet in balans, waardoor er veel zweefalgen in de vijver komen. Snel zweefalgen in de vijver verwijderen kan wel, maar beter is het om structureel te voorkomen dat zweefalgen een kans krijgen.

Draadalgen in de vijver verwijderen en bestrijden

Het verwijderen en bestrijden van draadalgen uit de vijver is een kwestie van geduld. Wat te doen tegen draadalg ?

Draadalg in de vijver kan eenvoudig herkent worden.

Ze beginnen meestal aan vijverranden te groeien. De reden daarvoor is eigenlijk simpel : daar bevindt zich meestal de meeste zuurstof omdat het water daar in beweging blijft.

Langzaam groeien ze uit tot een plaag. Het is zaak om bij de eerste constatering dat de draadalgen gaan groeien actie te ondernemen.

Hieronder volgen tips en aanwijzingen om de groei van draadalgen in de vijver tegen te gaan :

 1. Veel zuurstofplanten. Doordat draadalgen dezelfde voedingsstoffen vragen als zuurstofplanten blijft er simpelweg minder over voor de draadalgen. Op deze manier kunt u de groei natuurlijk en biologisch afremmen.
 2. Goede waterhardheid. Zorg voor een perfecte waterhardheid in de vijver. Door regelmatig het vijverwater te testen kunt u dit gemakkelijk herkennen. Door de waterhardheid op peil te brengen zullen zuurstofplanten goed kunnen groeien, waardoor er minder voedingsstoffen beschikbaar zijn voor draadalgen.
 3. Beperk het aantal vissen. Veel vissen zorgen voor veel afvalstoffen die omgezet worden in voedingsstoffen. Het teveel aan voedingsstoffen zal niet meer worden opgenomen door de aanwezige zuurstofplanten in de vijver, waardoor draadalg een kans zal krijgen om tot groei te komen.
 4. Draadalgen met de hand verwijderen. Verwijder zoveel als mogelijk is uit de vijver en voorkom daarmee overwoekering van de vijver.
 5. Verwijder bladafval. Ook bladafval dat achterblijft in de vijver zorgt voor extra voedingsstoffen. Verwijdering van het afgevallen blad, of het spannen van een net over de vijver, voorkomt dat de draadalgen extra voedingsstoffen kunnen opnemen om te groeien.

Zweefalgen bestrijden en verwijderen

Bij het bestrijden en verwijderen van zweefalgen gaat u heel anders te werk. Zoals gezegd is zweefalg een micro organisme dat u in feite biologisch dient te bestrijden.

Daarnaast kunt u overwegen om het vijverwater bloot te stellen aan uv straling, die ervoor zorgt dat de organismen gedood worden.

Nadeel daarbij is wel dat u ook andere – goede – organismen in de vijver door de UV lamp zult doden. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan andere, natuurlijke methoden.

Algen verwijderen uit de vijver

Bij de bestrijding van zweefalgen kunt u het volgende doen :

 1. Verhoog de waterhardheid. Door de waterhardheid op peil te brengen of zelfs iets hoger te krijgen dan minimaal vereist, kunnen zuurstofplanten weer gaan groeien. Als de GH waarde te laag is zullen zweefalgen volop tot groei komen en blijft de groei van zuurstofplanten ver achter. Door dus de waterhardheid te verhogen zorgt er direct voor dat zweefalgen minder kans krijgen om voor problemen te zorgen. Vijverwater testen is sowieso een activiteit die u regelmatig moet uitvoeren. Check dan direct ook de GH waarde.
 2. Zorg voor voldoende Co2 in de vijver. Zuurstof is natuurlijk essentieel voor elke vijver. Als er problemen met zweefalgen worden geconstateerd is het Co2 gehalte in de vijver vaak te laag. U kunt gemakkelijk doen door bijvoorbeeld een vijverfilter te plaatsen bij de vijver, een waterval in uw vijver aan te leggen of door middel van het toevoegen van vijversubstraat op de bodem van de vijver. Natuurlijk zorgen groeiende zuurstofplanten ook voor een positieve bijdrage aan het Co2 gehalte in de vijver.
 3. Gebruik UV lamp. Door een UVC unit direct achter de vijverfilter installatie te plaatsen zullen de zweefalgen worden bestraalt met UV licht. Ze zullen door de UV lamp direct worden gedood. Dit kunt u zelf goed constateren, omdat het groene goedje snel zal veranderen van kleur. Uiteindelijk blijven de dode zweefalgen achter in het vijverfilter of op de bodem van de vijver. Weldra zal de vijver dan ook weer helder zijn. Let er overigens wel op dat de UV lamp jaarlijks wordt vervangen.

Samenvatting algen verwijderen uit de vijver

 • Algen verwijderen uit de vijver betekent dus in eerste instantie dat je moet weten met welke algen je te maken hebt. Het maakt een groot verschil hoe u de algen wilt gaan bestrijden.
 • Er zijn hulpmiddelen beschikbaar om algen verwijderen uit de vijver te vergemakkelijken.
 • Het is altijd belangrijk om uw vijverwater regelmatig te controleren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *