Algen in vijver


algen in vijver

Wat te doen als u veel algen in de vijver heeft ? Ten eerste moet u weten met welk soort algen u in uw vijver te maken heeft. Er zijn namelijk twee soorten. Beide soorten algen in de vijver vragen een andere aanpak om ze te bestrijden en te verwijderen.

Algen in de vijver ontstaan bijna altijd als gevolg van een verstoring van het evenwicht in de vijver. Dit betekent vaak dat er afwijkende waterwaarden worden gemeten, waardoor algen een kans krijgen om tot ontwikkeling te komen.

Algen in vijver : wat nu ?

Als u eenmaal algen in de vijver heeft is het belangrijk om te weten welke soort algen u in de vijver heeft. Er bestaan twee soorten algen:

Het is belangrijk te weten dat bestrijding op verschillende manieren dient te gebeuren.

Zweefalgen maken de vijver troebel, terwijl draadalgen juist voorkomen in heldere vijvers.

Algen in vijver bestrijden

Hoe gaat u nu de algen in de vijver bestrijden ? Wat kunt u doen tegen overmatige algengroei in de vijver ?

U weet inmiddels met welke algen u te maken heeft (zie hiervoor). Belangrijk is dus te weten dat u beide soorten algen niet op dezelfde manier kunt bestrijden

Bestrijden van zweefalgen

Het bestrijden van zweefalg in de vijver gaat in drie stappen:

  • UVC filter plaatsen
  • GH waarde verhogen
  • Meer zuurstofplanten in de vijver

Zweefalgen in de vijver bestrijden is een combinatie van maatregelen uitvoeren. U kunt de zweefalgen doden door het inzetten van een uvc-filter, welke vaak direct achter de vijverfilter wordt geplaatst. De UV straling van de uvc-filter zorgt ervoor dat de zweefalgen gedood worden.

Nadat de UVC filter is geplaatst en heeft gewerkt, zult u de hardheid van het vijverwater moeten verhogen. Dit doet u bijvoorbeeld door GH PlusOpens in a new tab. te gebruiken. (Link naar Bol.com) Zorg ervoor dat de GH waarde minimaal 10 zal bedragen.

De derde stap is meer zuurstofplanten in de vijver aan te brengen. Doordat de zweefalgen reeds gedood zijn en de GH waarde is verhoogd, zullen de extra zuurstofplanten nu wel gaan groeien en zorgen voor een natuurlijk evenwicht, waarbij zweefalgen als het ware worden ‘uitgeschakeld’ door de aanwezigheid van veel zuurstofplanten.

uvc filter tegen zweefalgen
UVC filter tegen zweefalgen

Algen in vijver bestrijden met azijn

Het bestrijden van algen met algen is niet de manier om het probleem opgelost te krijgen. Door toevoeging van azijn aan het vijverwater wordt de PH waarde lager, maar dit zal geen invloed hebben op de algengroei in de vijver.

Algen in de vijver bestrijden met azijn is dus ten sterkste af te raden omdat het de biologisch balans in de vijver ernstig verstoord.

Voorkomen

Een overvloed aan algen in de vijver kunt u gemakkelijk voorkomen door vooraf de juiste maatregelen te nemen.

Het belangrijkste is dat de waterwaarden van de vijver altijd goed moet zijn en met name de GH waarde op peil gehouden moet worden.

Door de regelmatige regenbuien in Nederland en Belgie zal de GH waarde van uw vijver snel kunnen dalen, waar de algen dus vrij spel krijgen. Regelmatig controleren dus en indien nodig GH plus gebruiken om de waterhardheid op peil te krijgen.

Het gebruik van een goede UVC filter is geen overbodige luxe. Een UVC filter is voorzien van een UV lamp die jaarlijks vervangen moet worden.

Let wel : het heeft dus geen zin om eerst meer zuurstofplanten in de vijver te plaatsen en daarna pas de GH waarde te verhogen en een UVC filter te plaatsen.

Algen in de vijver natuurlijk bestrijden

Als u de algen natuurlijk wilt gaan bestrijden zijn de mogelijkheden – naast het zorgen voor goede waterwaarden en voldoende zuurstofplanten beperkt. We geven antwoorden op de meest gestelde vragen :

Algen in vijver – Samengevat

Algen in de vijver zijn dus eigenlijk makkelijk te bestrijden, mits u de juiste (voorzorg)maatregelen neemt. Vaak worden algen in de vijver pas een probleem nadat er te laat gehandeld wordt.

Belangrijk is om regelmatig uw vijverwater te controleren. Met name de GH-waarde kan door middel van regenbuien hard dalen, waardoor het vijverwater zachter geworden is en het evenwicht verstoord is. Daardoor zullen vijverplanten en dan met name zuurstofplanten niet meer, of veel minder snel groeien.

Gebruik een UVC filter installatie als u een explosie zweefalgen heeft.

Als u een plantenvijver heeft, of mooier nog een plantenfilter als vijverfilter gebruikt is het aanplanten met irissen een aanrader.

Laatste Berichten