vijverpompen

Vijverpompen

Deze pagina op Vijverwereld.com gaat over vijverpompen. Waarschijnlijk ben je op zoek naar meer informatie zoals soorten, capaciteit, energieverbruik of installatietips. We proberen op alle vragen antwoord te geven. Toch kunnen we ons voorstellen dat je nog vragen hebt na het lezen van dit artikel. Stel ze gerust en we proberen je te zo spoedig mogelijk te helpen.

Veel lees- en kijkplezier ! Vergeet niet wat aandacht te besteden aan waarom een goede vijverpomp essentieel is voor een gezonde vijver.

Wat vindt u op onze pagina ?

Wat is de functie vijverpomp?

Een vijverpomp is eigenlijk als het kloppende hart van je vijver. Het is een apparaat dat water aanzuigt en vervolgens door verschillende mechanismen pompt. Hier zijn de belangrijkste functies:

  1. Circulatie: De pomp zorgt voor de beweging van water in de vijver. Dit is cruciaal om stagnatie te voorkomen en het water gezond te houden.

  2. Beluchting: Sommige pompen hebben een beluchtingsfunctie, wat betekent dat ze lucht aan het water toevoegen. Dit verhoogt het zuurstofgehalte, wat essentieel is voor vissen en planten.

  3. Filtersysteem: Bij vijvers met filtersysteem zuigt de pomp water aan en leidt het door het filter, waar onzuiverheden worden verwijderd. Dit helpt de waterkwaliteit te verbeteren.

  4. Decoratie: In het geval van fonteinpompen, voegen ze een decoratief element toe door water omhoog te spuiten, wat visueel aantrekkelijk is en de vijverlevensstijl verbetert.

Een vijverpomp kan dienen als aandrijving van een vijverfilter, waterval of een beekloop.

Welke soorten vijverpompen?

Er zijn verschillende soorten vijverpompen verkrijgbaar. In de meeste gevallen dient de vijverpomp als “kloppend hart” in uw vijver.

De capaciteit van de vijverpomp dient natuurlijk afgestemd te zijn op de inhoud van de vijver én de bezetting. Heeft u immers veel vijvervissen en vijverplanten in de vijver, zult het vijverwater waarschijnlijk ook schoon willen houden.

Het vijverfilter zorgt voor schoon vijverwater. De vijverpomp bepaalt dan de hoeveelheid vijverwater dat naar het filter wordt gezogen. Daarnaast kunnen vijverpompen worden gebruikt voor fonteinen en watervallen.

We onderscheiden grofweg 3 soorten vijverpompen:

  • Filterpompen
  • Beekloop- of waterval pompen
  • Fonteinpompen

Filterpompen

Deze pompen zijn ontworpen om water door een filtersysteem te trekken, waardoor vuil en afval worden verwijderd en de waterkwaliteit verbetert.

filterpomp vijver

Beekloop - Watervalpompen

Perfect voor het creëren van beeklopen en watervallen in je vijver, waardoor een natuurlijke en rustgevende sfeer ontstaat. Bij watervallen is de opvoerhoogte van de vijverpomp erg belangrijk.

vijverpompen

Fonteinpompen

Ideaal voor het creëren van fonteinen in je vijver. Ze zorgen niet alleen voor zuurstof, maar voegen ook een decoratief element toe.

Fonteinpomp vijver

Capaciteit

De capaciteit van een vijverpomp is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste pomp voor jouw vijver. De capaciteit wordt meestal uitgedrukt in liters per uur (l/u) of gallons per uur (gph). Hier zijn een paar richtlijnen:

  1. Circulatie: Voor een goede circulatie van het water moet de pomp in staat zijn om het volledige vijvervolume ongeveer één keer per uur te verplaatsen. Dus als je een vijver van 1000 liter hebt, zou je een pomp met een capaciteit van minimaal 1000 l/u willen overwegen.

  2. Filtersysteem: Als je een filtersysteem hebt, moet de pomp voldoende kracht hebben om het water door het filter te trekken. Raadpleeg de aanbevelingen van het specifieke filter dat je gebruikt.

  3. Fonteinen en watervallen: Voor decoratieve elementen zoals fonteinen en watervallen, kies een pomp die voldoende druk en capaciteit heeft om het gewenste effect te creëren. De vereisten variëren afhankelijk van de hoogte en de vorm van de waterstroom.

Houd rekening met eventuele hoogteverschillen en weerstand in de leidingen bij het bepalen van de benodigde capaciteit. Het is altijd goed om iets meer capaciteit te hebben dan strikt noodzakelijk, maar overdrijf niet te veel om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Echter, in sommige situaties, zoals bij zeer kleine vijvers met minimale bezetting, kan een filter mogelijk minder essentieel zijn. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je vijver en de daarbij horende fauna te overwegen bij het beslissen of een vijverfilter nodig is.

Voorbeeld

Stel dat je een vijver hebt met een volume van 2000 liter en je wilt een goede circulatie. Over het algemeen wordt aanbevolen om het vijvervolume één keer per uur te circuleren. Hier is hoe je de capaciteit kunt berekenen:

  1. Bepaal het vijvervolume:
    Vijvervolume = 2000 liter

  2. Kies de gewenste circulatie (*) per uur:
    Gewenste circulatie = 1 keer per uur

  3. Bereken de benodigde capaciteit:
    Capaciteit = Vijvervolume x Gewenste circulatie
    Capaciteit = 2000 l x 1/u = 2000 liter per uur

In dit voorbeeld zou je een vijverpomp willen kiezen met een capaciteit van minimaal 2000 liter per uur om een goede circulatie in je vijver te garanderen.

Houd er rekening mee dat als je extra elementen zoals fonteinen of watervallen toevoegt, je de capaciteit moet aanpassen om aan deze specifieke behoeften te voldoen. Het is altijd goed om iets boven de minimale capaciteit te gaan voor een betere prestatie.

(*) Bezetting vijver

De bezetting van de vijver is een belangrijke factor bij het bepalen van de capaciteit van de vijverpomp voor aanzuiging naar het vijverfilter. Heeft u vijver veel vijvervissen en veel vijverbeplanting, dan is het gewenst dat de circulatie hoger is dan 1 x per uur.

  • Geen vijvervissen, geen vijverplanten : 1 x per uur
  • Alleen vijverplanten, geen vissen : 1,5 x per uur
  • Vijverplanten én vijvervissen : 2 x per uur

Bij een vijver van 2.000 liter met vijverplanten en vijvervissen is dus een vijverpomp van 4.000 liter per uur gewenst.

Energieverbruik

Het energieverbruik is zeker iets om rekening te houden. Over het algemeen kan gezegd worden dat een gemiddelde vijverpomp al snel 30 Watt per uur verbruikt. Op jaarbasis is dit dus 262 Kwh dat je verbruikt. 

Met de gemiddelde energieprijzen van 2024 betekent dit dus dat je rekening moet houden met een kostenpost van 95 euro (per jaar), uitgaande van een continue draaiende vijverpomp. (Prijs van energie kan natuurlijk fluctueren)

Energiezuinige vijverpompen

Natuurlijk houden fabrikanten rekening met het energieverbruik van de vijverpomp. Veel fabrikanten hebben tegenwoordig ook energiezuinige vijverpompen in hun assortiment. Maar het is natuurlijk goed om er speciaal op het letten als u een vijverpomp gaat aanschaffen. Het is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu.

Regelbare vijverpompen

Een regelbare vijverpomp, zoals de naam al aangeeft, is een vijverpomp waarvan je de snelheid en/of de kracht kunt aanpassen. Dit biedt meer flexibiliteit en controle over de prestaties van de pomp. Hier zijn enkele kenmerken van regelbare vijverpompen:

  1. Variabele snelheid: Een regelbare pomp stelt je in staat om de snelheid van de watercirculatie aan te passen. Dit is handig omdat je de pomp op lagere snelheid kunt laten werken wanneer de volledige capaciteit niet nodig is, wat het energieverbruik kan verminderen.

  2. Instelbare kracht: Sommige regelbare vijverpompen hebben ook instelbare krachtinstellingen. Hiermee kun je de kracht waarmee water door de pomp wordt getrokken, regelen, afhankelijk van de behoeften van je vijver.

  3. Energiebesparing: Door de mogelijkheid om de snelheid aan te passen, kunnen regelbare vijverpompen efficiënter zijn en energie besparen in vergelijking met vaste snelheidspompen.

  4. Aanpassing aan seizoensgebonden behoeften: In verschillende seizoenen kunnen de behoeften van je vijver variëren. Met een regelbare pomp kun je de instellingen aanpassen aan deze veranderende omstandigheden.

  5. Stille werking: Lagere snelheden resulteren vaak in stillere werking, wat voordelig is als je de vijver bijvoorbeeld dicht bij je woonruimte hebt.

Het gebruik van een regelbare vijverpomp biedt dus meer controle en maatwerk voor de specifieke eisen van jouw vijveromgeving.

Vijverpomp voor de waterval

Als je een vijverpomp wilt aanschaffen voor een waterval in je vijver, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Hier zijn enkele tips:

  1. Capaciteit

  2. Opvoerhoogte 

  3. Doorstroomcapaciteit

  4. Filtersysteem

Door aandacht te besteden aan deze factoren, kun je een vijverpomp kiezen die perfect past bij de specifieke vereisten van je waterval en bijdraagt aan een prachtig en goed functionerend vijverlandschap.

Capaciteit voor waterval

Zorg ervoor dat de pomp voldoende capaciteit heeft om het water naar de gewenste hoogte van de waterval te pompen. Controleer de hoogte van de waterval en kies een pomp die deze hoogte kan overbruggen met voldoende kracht.

Opvoerhoogte

Controleer de opvoerhoogte van de pomp. Dit geeft aan tot welke hoogte de pomp water kan opvoeren. Kies een pomp met een opvoerhoogte die geschikt is voor de hoogte van je waterval.

Doorstroomcapaciteit

Bekijk de doorstroomcapaciteit van de pomp, uitgedrukt in liters per uur (l/u) of gallons per uur (gph). Dit bepaalt hoeveel water de pomp per uur kan verwerken, wat belangrijk is voor een constante watervalstroom.

Ook voor filtersysteem

Als de waterval deel uitmaakt van het filtersysteem van de vijver, zorg er dan voor dat de pomp compatibel is en voldoende kracht heeft om water door het filter te trekken.

vijverpomp waterval

Waar een vijverpomp plaatsen in de vijver?

Het beste is om een vijverpomp in het midden van de vijver te plaatsen en bij voorkeur op het diepste punt van de vijver. 

Op deze manier kan de pomp zorgen voor maximale circulatie en wordt vuil dat naar de bodem valt direct worden afgevoerd naar het vijverfilter.

plaatsing vijverpomp

Onderhoud vijverpompen

Het onderhoud van je vijverpomp is cruciaal om een optimale prestatie en een gezonde vijveromgeving te behouden. Hier zijn enkele onderhoudstips en het aanbevolen tijdschema:

  1. Regelmatig (wekelijks/maandelijks):

    • Reinig de inlaat: Verwijder bladeren, takjes en ander vuil dat zich rond de inlaat van de pomp heeft opgehoopt. Dit voorkomt verstoppingen en zorgt voor een optimale waterinlaat.

    • Controleer de kabels: Zorg ervoor dat de stroomkabels in goede staat verkeren. Als je beschadigingen opmerkt, schakel dan de stroom uit en repareer of vervang de kabel indien nodig.

    • Controleer de waterstroom: Bekijk regelmatig de waterstroom van de pomp om er zeker van te zijn dat deze consistent is. Afwijkingen kunnen duiden op verstoppingen of andere problemen.

  2. Seizoensgebonden (lente/zomer/herfst):

    • Diepe reiniging van de pomp: Schakel de pomp uit en verwijder deze uit de vijver. Maak de pomp grondig schoon, inclusief de rotor, inlaat, uitlaat en eventuele filtercomponenten. Verwijder alle opgehoopte vuildeeltjes.

    • Controleer de rotor en assemblage: Controleer de rotor op slijtage of beschadiging. Als de rotor niet soepel draait, kan dit wijzen op problemen. Vet de assemblage indien nodig opnieuw in.

    • Inspecteer de afdichtingen: Controleer de afdichtingen en pakkingen op slijtage of beschadiging. Vervang ze indien nodig om lekkages te voorkomen.

  3. Jaarlijks (voor de winter):

    • Winterklaar maken: Als je in een gebied woont waar de temperatuur onder het vriespunt kan dalen, verwijder dan de pomp en sla deze binnen op. Dit voorkomt schade door bevriezing.

    • Controleer de stroomkabel: Zorg ervoor dat de stroomkabel in goede staat is en geen beschadigingen vertoont. Vervang de kabel indien nodig.

    • Controleer de algemene staat: Neem de tijd om de algemene staat van de pomp te beoordelen. Als er tekenen van slijtage zijn, overweeg dan om onderdelen te vervangen.

Door regelmatig onderhoud te plegen, voorkom je problemen en zorg je ervoor dat je vijverpomp optimaal blijft functioneren.

De video hieronder laat de werking van doorstroomfilters zien. Excuses overigens voor de matige kwaliteit van het beeld materiaal.

Meest gestelde vragen over vijverpompen

Het is inderdaad beter om de vijverpomp altijd aan te laten staan als deze gebruikt wordt voor het vijverfilter. In andere gevallen, zoals bijvoorbeeld voor fonteinen of watervallen kan de vijverpomp natuurlijk ‘s-nachts uitgeschakeld worden.

Dat ligt eraan waar de pomp voor gebruikt wordt. Als de vijverpomp voor de vijverfilterinstallatie wordt gebruikt, is het het beste om de vijverpomp zo diep mogelijk in de vijver te leggen. 

Dient de vijverpomp voor een waterval of fontein, dient de vijverpomp diep genoeg te liggen in het water voor een maximale aanzuiging van water. 

  1. Zorg dat de vijverpomp goed in de vijver geplaatst is waarbij de pomp het maximale water inzuigen (zorg dat de inlaat vrij blijft)
  2. Maak de bijgeleverde slang goed vast met klemmen op de uitgang van de vijverpomp
  3. Bevestiging de slang daarna goed vast met klemmen om het vijverfilter
  4. Sluit de elektriciteitskabel van de vijverpomp daarin op een geaard stopcontact. 
  5. Controleer daarna of de vijverpomp optimaal werkt en water uit de vijver zuigt en transporteert naar het vijverfilter.

Jazeker ! Bij strenge vorst en een ondiepe vijver kan de pomp wel degelijk bevriezen. 

Wat vond je van deze pagina ?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Aantal Stemmen:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.